Kolumni
Tilaajille

Tasaisesti piiskaa kaikille vai saavutettuja etuja vain osalle?

Kuluneella viikolla on saatu ikäviä yt-uutisia eri puolilta maata. Työllisyydestä on tulossa syksyn iso poliittinen kysymys, jota ratkottaessa ei saa unohtaa sukupolvien tasapuolista kohtelua, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Keskinen.

Kulunut viikko on ollut synkkä yt-ilmoitusten viikko. Niitä ovat antaneet muun muassa Finnair, SSAB, Swissport Finland ja UPM. Parin tuhannen ihmisen työ ja toimeentulo ovat loppumassa tällä viikolla ilmoitettujen yhteistoimintaneuvottelujen sekä niiden taustalla olevien talousvaikeuksien ja toimintojen lakkauttamispäätösten myötä.

Synkkyys tuskin loppuu tähän. Kun vielä keväällä murheena oli ensisijassa korona, alkavat nyt sen kerrannaisvaikutukset nousta esiin. Suomessa on paljon vientiteollisuutta, johon koronan vaikutukset iskevät viiveellä. Keväällä työn turvasivat olemassa olleet tilaukset, ja tilauskannan hyytyminen alkaa näkyä nyt syksyllä. Osa asiantuntijoista povaa jopa kymmenien tuhansien työntekijöiden joutuvan yt-neuvottelujen keskelle ja lomautusten tai irtisanomisten uhkan alle.