Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tar­vi­taan lisää asemia kaa­su­tank­kaa­jil­le

Viikolla 28 Kaleva kirjoitti Euroopan komission esittävän, että vuoteen 2035 mennessä tulisi uusien EU:ssa myytävien autojen olla täysin päästöttömiä, mikä tarkoittaisi, ettei uusia polttomoottoriautoja saisi enää myydä vuoden 2035 jälkeen.

Käytettyjä saisi vielä toki vielä myydä ja niillä jopa ajellakin, tosin kalliilla hinnalla, koska ymmärtääkseni polttoaineen hintaa on tarkoitus nostaa. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissan mukaan Suomen markkinoille pitäisikin saada runsaasti käytettyjä sähköautoja, jotta niihin olisi kaikilla varaa.

Uusia polttomoottorikäyttöisiä autoja ei siis enää myytäisi. Pyrkimyksenä olisi saada tilalle sähkö- ja vetyautoja.

Yksi suuri ongelma on vielä vetyautojen korkea hinta ja tankkausmahdollisuuksien puute. Suomessa ei taida olla vielä yhtään tankkauspaikkaa. Itsekin ajelisin kyllä mielelläni vetyautolla, jos se olisi mahdollista, ei tunnu houkuttelevalta ajatukselta käydä Saksassa tankilla.

Euroopan komissio haluaisi, että sähkö- ja vetyautoille olisi lataus- ja tankkausmahdollisuuksia läpi koko EU-alueen. Sähkölatauspisteitä tulisi olla EU:n päätieverkon teillä 60 kilometrin välein vuoteen 2025 mennessä ja vetytankkauspisteitä 150 kilometrin välein vuoteen 2030 mennessä.

Entä kaasuautot, mihinkäs ne reppanat unohtuivat? Kaasuauto käyttää polttoaineena joko maakaasua tai biohajoavista aineista tuotettua biokaasua, joka on ekologisempi kaasuvaihtoehto. Yhtä lailla tankkausmahdollisuuksia kuuluisi niillekin saada lisää, Oulussahan on nyt kaksi ja etelässä runsaasti.

Entä jos kaasu loppuu Lapin reissulla? Ei huolta, kaikki Suomessa myytävät kaasuautot ovat vielä nykyään ns. bi-fuel-malleja, mikä tarkoittaa sitä, että niihin voi tankata bensiiniäkin, jolle on oma tankkinsa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.