Jääkiekko: Kuun­te­le Kär­pät–­Sai­Pa lii­ga­ot­te­lu tästä

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Tarinat tu­li­me­res­tä ja pe­su­ko­neis­ta ovat juur­tu­neet syvälle – lukijat ker­to­vat ko­ke­muk­siaan les­ta­dio­lai­suu­teen liit­ty­väs­tä vas­tak­kain­aset­te­lus­ta

Kaleva pyysi lukijoitaan kertomaan, miten vastakkainasettelu vanhoillislestadiolaisten ja muun väestön välillä käytännössä ilmenee. Kyselyyn tuli yli 300 vastausta.

Kalevan kyselyyn tuli vastauksia niin lestadiolaisyhteisöön kuuluvilta tai aiemmin kuuluneilta kuin yhteisön ulkopuolisiltakin. Kuva Muhoksen Matokorvessa kesällä 2019 järjestetyiltä Suviseuroilta.
Kalevan kyselyyn tuli vastauksia niin lestadiolaisyhteisöön kuuluvilta tai aiemmin kuuluneilta kuin yhteisön ulkopuolisiltakin. Kuva Muhoksen Matokorvessa kesällä 2019 järjestetyiltä Suviseuroilta.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kaleva kertoi viikko sitten vastakkainasettelusta vanhoillislestadiolaisten ja muun väestön välillä. Verkossa lukijoita pyydettiin kertomaan omista kokemuksistaan.

Kyselyyn tuli yli 300 vastausta. Niiden pohjalta voi päätellä, että kokemukset vastakkainasettelusta ovat yleisiä ja lestadiolaisuuteen liittyvien käsitysten koetaan olevan erityisen vahvoja Oulun seudulla.

Yhteisöön kuulumattomien kommenteissa toistui näkemys siitä, että vastakkainasettelu johtuu ennen kaikkea vanhoillislestadiolaisten itse tekemästä jaottelusta. Monella tähän viittaavat kokemukset liittyivät lapsuusaikaan.

”Lapsena lestadiolaiset kertoivat, että joudun tulimereen. Säikähdin todella! Olin mennyt itkien kotiin, ja äidillä oli melkoinen työ saada minut rauhoittumaan”, eräs lukija kirjoitti.

”Asuin lapsuuteni kunnassa, jossa on paljon lestadiolaisia. Koko ala-asteen ajan kuulin nimittelyä, että olen syntinen ja palan helvetin tulessa”, kertoi toinen.

Useampi vastaaja kertoi ystävyyssuhteen katkeamisesta tietyssä ikävaiheessa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.