Tappio Ha­ko­lal­le on yhä Iivo Nis­ka­sen mie­les­sä Rukan maail­man­cu­pin alla: "Hyvä, että joku laittaa jauhot suuhun ja pistää miehen te­ke­mään hommat to­ti­sem­min"

Iivo Niskanen toivoo, että hänen hiihdostaan löytyisi sunnuntaina jo "viimeinen herkkyys".

Ruka Maailmancup 2018, maastohiihdon harjoitukset perjantaina. Iivo Niskanen.
Ruka Maailmancup 2018, maastohiihdon harjoitukset perjantaina. Iivo Niskanen.
Kuva: Jussi Leinonen

Iivo Niskanen toivoo, että hänen hiihdostaan löytyisi sunnuntaina jo ”viimeinen herkkyys”. Niskanen on tottunut menestymään Rukalla, mutta parin viikon takainen rökäletappio Ristomatti Hakolalle Suomen cupissa sai olympiavoittajan vielä perjantainakin mietteliääksi.

Hakola päihitti Niskasen Rovaniemellä lähes puolella minuutilla 13,2 kilometrin kisassa.

– On ollut vähän vaikeuksia. Hyvä, että joku laittaa jauhot suuhun ja pistää miehen tekemään hommat totisemmin, Niskanen sanoi Kuusamossa.

Niskanen, 26, myönsi, että Ounasvaaralla hänen hiihdostaan puuttui paras terä.

– Täällä nähdään, oliko se kisa minun huonouttani vai Risen (Hakola) hyvyyttä. Totta kai on myönnettävä, ettei se Suomen cupin kisa ollut parasta minua, Niskanen arvioi.

Niskanen harjoitteli lokakuussa yli kolme viikkoa Italian vuoristossa, ensin Livignossa omalla leirillä ja perään maajoukkueen kanssa Val Senalesissa. Niskaselle pitkä leirijakso ohuessa ilmanalassa oli tapa maksimoida vuoristoharjoittelun hyödyt.

Kovan harjoitusjakson palkintoa Niskanen ei odota vielä kauden alkumetreillä, vaan kolmen kuukauden kuluttua Seefeldissä, jossa hän puolustaa Lahden MM-kotikisoissa voittamaansa 15 kilometrin maailmanmestaruutta.

Rukalla Niskanen vertaa vauhtiaan kansainväliseen tasoon ensi kertaa tällä kaudella.

– Toivon, että hiihtoon löytyisi jaksavuutta ja suorituskykyä ennen kaikkea kisan loppuosalle. Mitä pidempään hiihdetään, sitä parempi minun tilanteeni on tällä hetkellä, Niskanen arvioi.

Pärmäkoski treenannut kovaa

Torstainen lepopäivä riitti Krista Pärmäkoskelle harjoittelun kevennykseksi Kuusamossa hiihdettävän maailmancupin avausviikonlopun alla. Pärmäkoski on harjoitellut suunnitelmiensa mukaan kovaa vielä marraskuussa, jotta olisi kauden parhaassa iskussaan helmi-maaliskuun MM-hiihdoissa Itävallassa.

Elimistön kuormituksesta huolimatta Pärmäkoski uskoo pääsevänsä Rukan laduillakin jo hyvään vauhtiin. Hän hiihtää lauantaina sprintin ja sunnuntaina 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

– Kevennys on minulle normaali. Yksi lepopäivä riittää, Pärmäkoski naurahti perjantaina.