Vastaa kyselyyn: Miten osa-ai­ka­työl­lä pärjää?

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni

Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si – Linja poh­joi­sel­le olisi selvä: Kir­veel­le töitä

Kolumnin kirjoittaja on Kalevan uutisdeskin sekä rikos- ja oikeustiimin tuottaja Heikki Uusitalo.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Hallitusneuvottelut sen kuin jatkuvat Helsingin Säätytalossa, mutta jonain päivänä nekin päättyvät, ja maahan asetetaan uusi hallitus.

Jos neuvottelut menevät nykyisellä pohjalla maaliin, yksi hallituspuolueista on perussuomalaiset, jolle on luvassa toiseksi suurimpana puolueena useita ministeripaikkoja.

Vakioniminä spekulaatioissa pyörivät puheenjohtaja Riikka Purran lisäksi esimerkiksi puolueen kansanedustajat Ville Tavio ja Leena Meri.

Mutta voisiko maa- ja metsätalousministeriksi nousta perussuomalaisista kovin tuttu mutta yllättävä nimi: europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen?

En mitenkään usko tähän, mutta aivan tyhjästä repäisty idea se ei ole.

Kun perussuomalaiset viimeksi, vuonna 2015, neuvotteli hallitukseen menosta, Hakkarainen ilmoitti haluavansa maa- ja metsätalousministeriksi. Hän onkin kiistatta mies, jolle metsäasiat ovat käytännön kautta tuttuja.

Politiikassa se ei kuitenkaan tahdo riittää, että moottorisaha tottelee miestä. Niinpä paikkaa ei tuolloin herunut. Voisiko se herua nyt?

Teuvo Hakkarainen on viihtynyt Brysselissä ja hakee jatkokautta vuoden päästä odottavissa eurovaaleissa.
Teuvo Hakkarainen on viihtynyt Brysselissä ja hakee jatkokautta vuoden päästä odottavissa eurovaaleissa.
Kuva: Heikki Uusitalo

Tapasin viime viikolla Hakkaraisen Brysselissä, enkä malttanut olla kysymättä, vieläkö kahdeksan vuotta myöhemmin hän haluaa maa- ja metsätalousministeriksi.

– Minulla on nyt tämä homma täällä, Hakkarainen vastasi.

Onhan europarlamentista lennätetty aiemminkin ministeriksi ihmisiä?

– Siihen Suomen sisäiseen tilanteeseen pitäisi perehtyä paremmin. Olen yrittänyt tehdä tätä hommaa täällä hyvin tarkasti.

– Tietysti, jos kutsu kuuluu, minä mietin.

Ilmeistä ja eleistä päätellen paikka miestä kiinnostaisi ja toteutuessaan ministerinimityksellä voisi olla vaikutuksia Oulullekin. Hakkaraisen tilalle europarlamenttiin olisi varasijalta tyrkyllä oululainen Sebastian Tynkkynen (ps.).

Kysyinpä siis Tynkkyseltä, kiinnostaako häntä europarlamentti. Entä ministeritehtävät?

Molempiin sain aika odotetun "en kommentoi" -vastauksen.

Palataan vielä hetkeksi Hakkaraiseen ja leikitellään ajatuksella, että hän olisi maa- ja metsätalousministeri. Mitä se tarkoittaisi Pohjois-Suomen kannalta?

Yhdellä sanalla voisi vastata näin: kirvestä.

– Pohjoisessa on suojeltu metsiä paljon enemmän kuin etelässä, ja siellä on käyttömahdollisuuksia paljon enemmän. Sinne ei minkäänlaisia suojelutoimia enää, varsinkaan talousmetsiin.

– Kirves on paras metsänhoitaja, se on paras, Hakkarainen sanoi.

Spekulointia ei varmaan kannata tehdä pidemmälle. Sekin kun näyttää olevan työn ja tuskan takana, että kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n muodostama hallitus saadaan aikaan sovittuun – melko kunnianhimottomaan – takarajaan mennessä.

Onhan tässä toki juhannukseen vielä aikaa.