Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ta­lous­elä­mä heräsi luon­to­ka­toon, ja se antaa uutta toivoa

Luonnon monimuotoisuuden suojelu ei onnistu, jos talouden päättäjät eivät havahdu nykyisen kehityksen vahingollisuuteen. Onneksi heräämistä on nyt tapahtumassa.

Maapallon edellisestä sukupuuttoaallosta on 65 miljoonaa vuotta. Tuolloin suurtuhon pani liikkeelle nykyiseen Meksikoon iskeytynyt asteroidi.

Nyt eletään kuudetta sukupuuttoaaltoa, eikä sen aiheuttaja tullut taivaalta tai tulivuoren uumenista eikä se johdu mannerlaattojen liikahteluista. Taustalla on ihmisen toiminta.

Sukupuuttoaallosta puhumiselle on perusteet muutoksen nopeuden ja rajuuden takia. Maailmanlaajuisen luontokadon arvioidaan nyt etenevän 100 – 1 000-kertaista nopeutta luontaiseen muutoksen verrattuna, ja juuri ihmisen vaikutuksesta.

Noin miljoona eläin- ja kasvilajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon, kuuluu Kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n  arvio.

Suomessakaan tilannetta ei voi kehua.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.