Hyvinvointialueet: Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Jääkiekko: Kärpät ru­tii­ni­voi­tol­la kiinni ko­tie­tuun – Seu­raa­vak­si edessä tup­la­pe­lit HIFK:ta vastaan

Käräjäoikeus: Omis­ta­jal­ta ka­ran­nut koira puri toista koiraa ja miestä Rak­si­las­sa

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Niin sanottu taktinen äänestäminen on meillä noussut keskusteluihin keinona estää epämieluisten puolueiden pääsy valtaan. Toimintamalli voi purra tehokkaasti, jos sen taakse saadaan riittävä määrä äänestäjiä. Tämä taas on epävarmaa.

Suomen poliittiseen keskusteluun on näiden vaalien alla esiin  noussut kaksi aiemmin sivussa ollutta ilmiötä.

Toinen on pohdinta siitä, sopisivatko Suomeen vähemmistöhallitukset. Toinen on kysymys niin sanotusta taktisesta äänestämisestä. Se tarkoittaa sitä, että torjuakseen jonkin ei-toivotun vaalituloksen kansalainen äänestääkin jotakin muuta puoluetta tai ehdokasta kuin varsinaista suosikkiaan.

Ilmiöt liittyvät osin toisiinsa. Poliittinen leirijako on nyt niin kireä, että enemmistöhallituksen synnytys on kivuliasta. Samaan aikaan moni äänestäjä kammoksuu tietynlaisen puolueblokin valtaan pääsyä ja voi äänestää jopa arvojensa vastaisesti niin, että tuollainen blokki tulee torjutuksi.

Mahdollisia kokoonpanoja ovat puolueista sulkeneet jo pois SDP, vasemmistoliitto ja vihreät, jotka eivät lähde perussuomalaisten kanssa hallitukseen, ja keskusta, joka ei ole valmis jatkamaan nykyisessä kokoonpanossa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.