Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Niin sanottu taktinen äänestäminen on meillä noussut keskusteluihin keinona estää epämieluisten puolueiden pääsy valtaan. Toimintamalli voi purra tehokkaasti, jos sen taakse saadaan riittävä määrä äänestäjiä. Tämä taas on epävarmaa.

Suomen poliittiseen keskusteluun on näiden vaalien alla esiin  noussut kaksi aiemmin sivussa ollutta ilmiötä.

Toinen on pohdinta siitä, sopisivatko Suomeen vähemmistöhallitukset. Toinen on kysymys niin sanotusta taktisesta äänestämisestä. Se tarkoittaa sitä, että torjuakseen jonkin ei-toivotun vaalituloksen kansalainen äänestääkin jotakin muuta puoluetta tai ehdokasta kuin varsinaista suosikkiaan.

Ilmiöt liittyvät osin toisiinsa. Poliittinen leirijako on nyt niin kireä, että enemmistöhallituksen synnytys on kivuliasta. Samaan aikaan moni äänestäjä kammoksuu tietynlaisen puolueblokin valtaan pääsyä ja voi äänestää jopa arvojensa vastaisesti niin, että tuollainen blokki tulee torjutuksi.

Mahdollisia kokoonpanoja ovat puolueista sulkeneet jo pois SDP, vasemmistoliitto ja vihreät, jotka eivät lähde perussuomalaisten kanssa hallitukseen, ja keskusta, joka ei ole valmis jatkamaan nykyisessä kokoonpanossa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.