Ta­ka­vuo­sien TTK-täh­ti Sanna Hir­vas­ka­ri tun­nis­te­taan vielä vuosien jäl­keen­kin te­le­vi­sios­ta tutuksi

Sanna Hirvaskari pyörittää omaa tanssikoulua Oulussa ja Raahessa.
Sanna Hirvaskari pyörittää omaa tanssikoulua Oulussa ja Raahessa.
Kuva: Pekka Kallasaari

Vuonna 2006 uusi tanssikilpailuformaatti Tanssii Tähtien Kanssa hurmasi suomalaiset televisiokatsojat ja mullisti tanssinopettajana kilpailuun lähteneen oululaisen Sanna Hirvaskarin, 40, elämän.

– Se oli ohjelman ensimmäinen kausi eikä varmasti kukaan meistä tanssinopettajista osannut odottaa, kuinka suurta huomiota me opettajatkin tulisimme saamaan, Hirvaskari muistelee viidentoista vuoden takaista televisiodebyyttiään.

Kuhina Hirvaskarin ympärillä vain kasvoi hänen tanssittua parinsa Tomi Metsäkedon kanssa kilpailun voittoon.

– Vaikka se pyöritys otti välillä kovillekin, TTK:sta on päällimmäisenä hienoja muistoja. Pidän sitä edelleen mielettömän hienona formaattina. Parit tekevät kulisseissa esitysten eteen aivan valtavasti töitä.

Sanna Hirvaskari ja Tomi Metsäketo voittivat ensimmäisen Suomen Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun vuonna 2006.
Sanna Hirvaskari ja Tomi Metsäketo voittivat ensimmäisen Suomen Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailun vuonna 2006.

Vuonna 2007 Hirvaskari pyörähteli TTK:n parketilla Sami Sarjulan ja vuonna 2010 Juha Veijosen ­kanssa.

2010-luvun loppupuolella Hirvaskari nähtiin myös muun muassa Biisikärpäsen sekä Miss Suomi -kilpailun juontajana.

– TTK toi elämääni hienoja juttuja, joita en muuten olisi päässyt kokemaan.

Nyt Hirvaskari on ollut poissa julkisuuden parrasvaloista jo vuosia. Silti hänet tunnistetaan vielä televisiosta tutuksi.

– Joskus tuntuu, että kunpa ei tunnistettaisi. En ole koskaan päässyt täysin sinuiksi julkisuuden kanssa.

Tanssikouluyrittäjän arkea

Sanna Hirvaskari pyörittää tällä hetkellä omaa tanssikoulua Oulussa ja synnyinkaupungissaan Raahessa.

– Käyn Raahessa opettamassa kerran viikossa. Se tuntuu mukavalta jatkumolta, sillä sieltä alkoi oma tanssiharrastuksenikin.

Opettajuus ei ollut Hirvaskarille itsestään selvä valinta. Lukioikäisenä tanssin perässä Raahesta Ouluun muuttaneen nuoren naisen tähtäimessä oli vahvasti ammattilaiskilpatanssijan ura.

– Lukion jälkeen lähdimme silloisen parini kanssa ammattikorkeaan tanssinopettajakoulutukseen vain siksi, että saisimme harjoitella päivisinkin. Opettaja sisälläni kuitenkin kasvoi kasvamistaan koulutuksen aikana ja valmistuttuani vuonna 2005 urahaaveet olivat muuttaneet suuntaa.

Kisaparketit kutsuvat uudelleen

Sanna Hirvaskari kertoo hurahtaneensa tanssimiseen jo 8-vuotiaana ja siitä lähtien hänen elämänsä on ollut yhtä tanssia.

Hirvaskari kilpaili vakio- ja latinalaistansseissa aina vuoteen 2003 saakka, jonka jälkeen hän vahtoi show- ja latinoshowtassipuolelle. Sieltä naisella on plakkarissaan lukuisia arvokisamitaleja.

– Kilpaileminen päättyi TTK:hon. Ohjelma käänsi elämässäni täysin uuden sivun. Joskus mietin, miten elämä olisi mennyt, jos en olisi hinkunut ammattilaiseksi niin nuorena ja olisin jatkanut kilpatanssiuraani hieman pidempään. Mitään en kuitenkaan kadu.

Lopullisesti Hirvaskari ei ole ripustanut kilpatanssikenkiään naulaan. Hän kertoo innostuneensa hiljattain Oulussa vasta lapsenkengissä olevasta ProAm -kilpailumuodosta, jossa kilpatanssiparin muodostaa amatööri ja ammattilainen.

– Tavallaanhan TTK oli juuri tätä. Minulla on tällä hetkellä amatööripari ja mieli on avoinna myös kilpailuajatukselle. Ensimmäiset kotimaan ProAm -kisat ovat suunnitteilla joulukuulle, Hirvaskari ­paljastaa.

Uudistumisen vuosi

Koronavuosi on kurittanut tanssikouluyrittäjää, mutta Hirvaskari näkee tilanteessa positiivistakin – poikkeusaika on tarjonnut mahdollisuuden pysähtyä ja uudistua. Myös joulukuussa tehty olkapääleikkaus pakotti Hirvaskarin ottamaan elämänsä ensimmäisen aikalisän tanssista.

– Odotan syksyä innolla, että pääsen toteuttamaan täydellä höyryllä korona-aikana ja sairaslomalla syntyneitä uusia ideoita. Tällä hetkellä aikuisten ryhmätunnit ovat paussilla, mutta lasten tunnit, pienryhmät ja yksityisvalmennukset pyörivät. Kesäksi on suunnitteilla paljon leirejä ja kursseja, Hirvaskari kertoo.

Tanssin lisäksi Sanna Hirvaskarin elämään kuuluu juuri nyt nelijalkaisen perheenlisäyksen odottelua.

– Meille on tulossa viikonloppuna biewerinterrierin pentu. Odotamme sitä koko perhe kuumeisesti, Oulun Talvikankaalla miehensä ja kahden lapsensa kanssa asuva Hirvaskari paljastaa.

– Kesäsuunnitelmamme pyörivät pitkälti koiranpennun ympärillä. Optimistisena olemme hankkineet myös Qstock-liput. Toivon kovasti, että pääsemme ne käyttämään.


Juttua muokattu 10.5. klo 8:30. Sanna Hirvaskari tanssi TTK:ssa vuonna 2010 Juha Veijosen eikä Juha Veijolan kanssa, kuten jutussa ensin virheellisesti kerrottiin.