Mainos

Tai­tei­den ja kult­tuu­rin Vaala – Tule naut­ti­maan luon­nos­ta ja upeista käyn­ti­koh­teis­ta

Vaalan kunnassa järjestetään vuosittain useita erilaisia taidetapahtumia, ja taiteeseen sekä kulttuuriin keskittyviä työpajoja! Vaalasta löydät myös upeat mahdollisuudet retkeilyyn ja ulkoiluun! Tästä artikkelista voit kerätä vinkkejä taide- ja kulttuurikierrokselle. Mukana on myös paljon upeita Oulujärven maisemia ja käyntikohteita.

Vaalan vanha veturitalli ja upea vanha veturi.
Vaalan vanha veturitalli ja upea vanha veturi.
Kuva: Ia Samoil

Vaalan kunnassa järjestetään vuosittain useita erilaisia taidetapahtumia sekä taiteeseen ja kulttuuriin keskittyviä työpajoja.

Tänä kesänä pelkästään elokuun aikana taidetapahtumia ja -työpajoja on järjestetty kolme. Kunnasta löytyy myös useita erilaisia museoita ja näyttelyitä, joita on mukavaa kiertää etenkin kesäisin. Pienen kunnan etuna on se, että taidetapahtumissa ja -työpajoissa on tilaa jokaiselle, joten niihin kannattaa matkustaa myös kauempaa.

Vaalassa vieraillessa kannattaa käydä ainakin näissä kohteissa:

1. Lamminahon Talo

2. Kassu Halonen Taidetalo

3. Kankarin taidehuvila

4. Vaalan vanha Veturitalli ja Veturi

5. Manamansalossa. Upeiden maisemien lisäksi nähtäviä kohteita ovat esimerkiksi Muistomerkkikirkko ja Gnessikalliot

6. Säräisniemen kirkko ja kotiseutumuseo

7. Manamansalon Peuranpolku

8. Lumotun Hallan Maa

9. Runoilija Ia Aspin muistomerkki Kauvansaaressa


Maisemat Ruunutörmältä Oulujärvelle pysäyttävät nauttimaan.
Maisemat Ruunutörmältä Oulujärvelle pysäyttävät nauttimaan.
Kuva: Ia Samoil

Viehättäviä taidenäyttelyitä ja kesäfestivaalit

Vaalan kunnan alueelta löydät myös usein yksityisten taiteilijoiden pitämiä taidenäyttelyitä, jotka löytyvät esimerkiksi kunnan tapahtumakalenterista (https://www.vaala.fi/tapahtumat/2020-10-24/). Kannattaa siis tutustua kalenteriin, kun haluaa vierailla pysyvissä kohteissa.

Kesäisin Vaalaan kannattaa suunnata etenkin Valentin Vaala ja FestiVaala -viikon aikana kesäkuussa. Tuolloin kunnan alue täyttyy erilaisista tapahtumista ja näyttelyistä. Luvassa on teatteria, musiikkia sekä viikonloppuna järjestettävät elokuvafestivaalit.

Ostoksia voi tehdä esimerkiksi Pänikässä ja Piirongissä sekä muissa keskustan ja Manamansalon putiikeissa ja kirpputoreilla.


Tämä hiljainen hiekkaranta sijaitsee Äpätissä.
Tämä hiljainen hiekkaranta sijaitsee Äpätissä.
Kuva: Ia Samoil

Vaalan keskustasta on lyhyt matka luontoon

Kunnan alueelta löytyy useita retkeily- ja luontokohteita, joissa saa kulumaan päivän, jos toisenkin. Upeaa Oulujärveä ympäröivät kauniit patikointireitit ja hiekkarannat.

Manamansalosta sekä Rokua Geoparkista löytää tekemistä koko perheelle. Syksyllä Vaalan ja Rokuan välille avataan myös upea patikointireitti, jossa voi liikkua kävellen tai vaikkapa maastopyörällä.

Joko olet varannut kalenteriisi matkan Vaalaan? Täällä voit nauttia taiteesta, kulttuurista, historiasta sekä etenkin luonnon rauhasta ja kauneudesta!

Tässä ei varmastikaan ollut kaikki vinkit, joita Vaalalla on tarjota, joten tule itse löytämään loput. Tervetuloa Vaalaistumaan! Tutustu lisää osoitteessa Vaala.fi