Keikat: Lava ei kes­tä­nyt Dream Thea­te­ria Oulussa – keikka pe­rut­tiin viime het­kel­lä tur­val­li­suus­syis­tä

Asuminen: Hiuk­ka­vaa­ra­lai­ses­sa pa­ri­ta­los­sa betoni yh­dis­tyy pas­tel­liin, moderni vin­ta­geen

Luitko jo tämän: Po­lii­si­par­tio törmäsi ja­lan­kul­ki­jaan suo­ja­tiel­lä, jonka vaa­ral­li­suus to­det­tiin jo vuosia sitten

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tais­te­lut Uk­rai­nas­sa hi­das­tu­ne­vat tal­vel­la, arvioi Yh­dys­val­to­jen tie­dus­te­lu – Venäjän iskut säh­kö­inf­ra­struk­tuu­riin ovat kui­ten­kin jat­ku­neet

Ukrainalainen sähköyhtiö DTEK arvioi torstaina, että noin puolet maan sähköverkosta oli edelleen vaurioituneena Venäjän tekemien iskujen johdosta.

Helsinki/Kiova
Venäjän pommitukset ovat tehneet tuhoa ja aiheuttaneet sähkökatkoja etenkin Harkovan alueella.
Venäjän pommitukset ovat tehneet tuhoa ja aiheuttaneet sähkökatkoja etenkin Harkovan alueella.
Kuva: SERGIY KOZLOV

Yhdysvaltojen tiedustelun mukaan taistelujen tahti Ukrainassa on hidastunut viime aikoina ja hidastuminen todennäköisesti jatkuu talvikuukausina.

Näin uskoi kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines viikonloppuna Kaliforniassa järjestetyssä puolustusfoorumissa BBC:n mukaan.

Hainesin mukaan ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että Ukrainan joukot olisivat heikentäneet puolustustaan.

Hänen mukaansa sodan molemmat osapuolet luultavasti yrittävät tänä aikana järjestäytyä ja valmistautua mahdollista vastahyökkäystä varten keväällä. Hän sanoi kuitenkin olevansa "optimistisempi" Ukrainan kuin Venäjän valmistautumismahdollisuuksien kannalta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu nyt kymmenettä kuukautta, mutta Venäjä on menettänyt jo yli puolet aiemmin valtaamistaan alueista Ukrainassa. Suurin osa taisteluista käydään nyt Bahmutin ja Donetskin alueilla Itä-Ukrainassa.

Venäjän pommitukset sähköinfrastruktuuriin jatkuvat

Vaikka taistelukentillä tahti olisi hiljentynyt, on Venäjä jatkanut intensiivisiä pommituksia Ukrainan sähköinfrastruktuuriin.

Yli 500 ukrainalaistaajamaa kahdeksalla eri alueella oli sunnuntaina ilman sähköä Venäjän viikkoja kestäneiden pommitusten jälkeen, kertoi maan varasisäministeri Jevheni Jenin ukrainalaiskanavalla.

Venäjä alkoi syksyllä kohdistaa iskujaan Ukrainan kriittiseen infrastruktuuriin kärsittyään maasodankäynnissä merkittäviä tappioita muun muassa Harkovan alueella.

Varasisäministerin mukaan pahiten sähkökatkoista kärsii Harkovan alue, jossa yli 100 taajamaa on ilman sähköä. Myös Donetskin ja Hersonin alueilla sähköt ovat poikki noin 90 kylästä.

Viime päivien jatkuvat sähkökatkot ovat jättäneet miljoonat ukrainalaiset ilman lämmitystä ja valoa ulkolämpötilan laskiessa pakkasen puolelle. Ukrainalainen sähköyhtiö DTEK arvioi torstaina, että noin puolet maan sähköverkosta oli edelleen vaurioituneena Venäjän tekemien iskujen johdosta.

Samaan aikaan yhä suurempi osa venäläisistä haluaisi rauhanneuvotteluja Ukrainan kanssa. Riippumattoman venäläisen Meduza-uutissivuston viime viikolla julkaiseman, hallinnon sisäiseksi tarkoitetun mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia venäläisistä kannattaa rauhanneuvotteluja ja enää vain neljännes vastaajista kannattaa sodan jatkamista.

Microsoft: Talvella syytä varautua Venäjän kyberhyökkäyksiin

Ukrainan on syytä talvella varautua myös Venäjän tekemien kyberhyökkäysten varalle, arvioi Microsoftin digitaalisia uhkia tarkastelevan osaston johtaja Clint Watts. Hän kertoi lauantaina julkaistussa kirjoituksessaan, että Venäjän voidaan odottaa jatkavan kyberhyökkäyksiään Ukrainan kriittistä infrastruktuuria kohtaan.

Venäjän odotetaan kohdistavan kyberhyökkäyksiä ja verkkovaikuttamista myös Ukrainaa tukeviin maihin.

Juttua päivitetty Yhdysvaltain tiedustelutiedolla 4.12. kello 19.01.