Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Tais­te­lut Uk­rai­nas­sa ete­ni­vät Sje­ve­ro­do­nets­kin kau­pun­gin lai­ta­mil­le – tuleva viikko on rat­kai­se­va, sanoo alueen ku­ver­nöö­ri

Venäjä ei aio keskustella Mariupolissa antautuneiden ukrainalaissotilaiden vaihtamisesta ennen kuin sotilaat on viety oikeuteen.

Moskova
Ukrainalaiset sotilaat kuvattiin tauolla Sjeverodonetskissa viime kuussa. Taistelujen kerrotaan nyt edenneen kaupungin laitamille.
Ukrainalaiset sotilaat kuvattiin tauolla Sjeverodonetskissa viime kuussa. Taistelujen kerrotaan nyt edenneen kaupungin laitamille.
Kuva: STR

Ukrainan itäosassa Venäjän ja Ukrainan joukkojen väliset taistelut ovat edenneet Sjeverodonetskin kaupungin laitamille, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai keskiviikkona. Haidai kuvasi taistelua hyvin vaikeaksi.

Venäjän joukot ovat edenneet niin lähelle, että he pystyvät jo ampumaan kranaatinheittimillä kaupunkia, kuvernööri sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistussa lausunnossa. Haidain mukaan kaupungin laidalla oli taisteluja jo tiistaina.

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosaan, jossa se pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen osan Luhanskia.

– Tuleva viikko on ratkaiseva, Haidai sanoi.

Venäjä haluaa vangit oikeuden eteen

Venäjän mukaan se ei aio keskustella Ukrainan kanssa Azovstalin terästehtaalta Mariupolin kaupungista antautuneiden ukrainalaissotilaiden vaihtamisesta venäläisvankeihin ennen kuin sotilaat on tuotu oikeuden eteen.

Varaulkoministeri Andrei Rudenkon mukaan Venäjä harkitsee vankienvaihtoa sen jälkeen kun sotilaat on "asianmukaisesti tuomittu".

– Ennen sitä puheet vankienvaihdosta ovat ennenaikaisia, Rudenko sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Satoja sotilaita antautui Mariupolissa viime viikolla venäläisille Ukrainan sotilasjohdon kehotettua heitä siihen.

Vangittujen joukossa on Azovin pataljoonan sotilaita. Venäjä pitää pataljoonaa uusnatsijärjestönä, koska sillä oli aiemmin yhteyksiä äärioikeistolaisiin järjestöihin.

Etelä-Ukrainan asukkaille nopeutettu kansalaisuusprosessi

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keskiviikkona säädöksen, joka yksinkertaistaa Venäjän kansalaisuuden hakemista Ukrainan eteläosissa sijaitsevien Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden asukkaille.

Hersonin alue on kokonaan Venäjän joukkojen hallussa, ja Zaporizhzhjan alue osittain.

Ukrainan ulkoministeriö syytti Venäjän rikkovan toimillaan kansainvälistä oikeutta sekä Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Venäjä on vuonna 2019 sallinut samanlaisen nopeutetun kansalaisuusprosessin Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" asukkaille. Niin sanotut kansantasavallat ovat Venäjän tukemia separatistialueita.

Helpotetussa menettelyssä ei esimerkiksi vaadita aiempaa asumista Venäjällä tai riittävää venäjänkielen taitoa.