Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Täällä tehdään SSAB:n tu­le­vai­suut­ta – Hybrit pumppaa vihreää rautaa tonnin tun­nis­sa Luu­la­jas­sa

Luulajassa fossiilivapaata terästä valmistava pilottilaitos on herättänyt suurta mielenkiintoa. – Suhtautuminen on ollut lähes haltioitunutta. Olemme saaneet paljon tukea Raahen kaupungilta, kiittää SSAB, joka on yksi laitoksen yhteistyökumppaneista ja työnantajista.

Kiinnostus HYBRIT-pilottilaitosta kohtaan on kova. Viestintävastaava Åsa Bäcklin esittelee laitosta ja sen toimintaa työkseen.
Kiinnostus HYBRIT-pilottilaitosta kohtaan on kova. Viestintävastaava Åsa Bäcklin esittelee laitosta ja sen toimintaa työkseen.
Kuva: Vesa Joensuu

Kiinnostus fossiilivapaan teräksen valmistamiseen on kasvanut valtavasti. Tämä näkyy luulajalaisella Hybrit-pilottilaitoksella: sen yhteistyökumppaneita ovat sellaiset isot nimet kuin SSAB, LKAB ja Vattenfall, ja sen hiilivapaan raudan valmistukseen haluaa tulla joka päivä tutustumaan jokin uusi taho tai asiantuntija.

Laitoksen prosessia ei voi mennä vierestä seuraamaan, mutta varastossa pääsee näkemään rautapellettikasoja ja valmiita rautasienipalleroita. Samalla saa kuulla esityksen uuden menetelmän erinomaisuudesta verrattuna vanhaan masuunipohjaiseen raudanvalmistukseen.

– Viime vuoden toukokuussa elektrolyyserit aloittivat toimintansa ja valmistimme vedyllä maailman ensimmäisen fossiilivapaan rautasienen. Myöhemmin pilottilaitoksella tehty rautasieni sulatettiin teräkseksi ja valettiin teräslevyksi, joka valssattiin SSAB:n Oxelösundin tehtaalla. Tästä teräksestä Volvo valmisti maailman ensimmäisen fossiilivapaasta teräksestä tehdyn ajoneuvon, viestintävastaava Åsa Bäcklin kertaa vihreän teräksen isoa lähtölaukausta.

Harmaiden rautasienipompuloiden pinta on pesusienimäisen reikäinen. Että pelletit eivät pääsisi imemään itseensä happea takaisin, niitä murskataan ja puristetaan briketeiksi.
Harmaiden rautasienipompuloiden pinta on pesusienimäisen reikäinen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.