Suuri teh­das­hal­li vau­rioi­tui pahoin tu­li­pa­los­sa Suo­mus­sal­mel­la – ra­ken­nuk­ses­ta paloi noin 4000 ne­liö­met­riä

Noin 10 000 neliömetrin kokoisessa teollisuushallissa syttyi tulipalo Suomussalmen Tervakankaalla varhain torstaiaamuna, kertoo Kainuun pelastuslaitos.

Rakennuksen omistaa Kemet Electronics Oy.

Noin kello 14.30 pelastuslaitokselta kerrottiin, että Siikarannantiellä teollisuushallin tulipalon sammutustyössä on siirrytty jälkisammutukseen. Samalla päivystävä palomestari Janne Tamio kertoi tiedotteessa, ettei savun muodostus aiheuta enää vaaraa lähiseudun asukkaille.

Aikaisemmin torstaina palosta aiheutui runsaasti terveydelle haitallista savua, jonka takia pelastuslaitos kehotti Suomussalmen, Siikarannan ja Valkeisen asukkaita sulkemaan ovet, ikkunat ja ilmastointilaitteet ja pysymään sisällä. Asiasta lähetettiin vaaratiedote.

Palo levisi Siikarannantiellä sijaitsevan rakennuksen kattorakenteissa. Päivystävän palomestarin mukaan rakennusta tuhoutui noin 4000 neliömetrin verran.

Päivystävän palomestarin mukaan rakennuksessa on kaasua sisältäviä säiliöitä, joiden takia sammutustöissä täytyi ottaa huomioon räjähdysvaara. Osa kaasusäiliöistä saatiin kannettua ulos palon alkusammutusvaiheessa.

Pelastuslaitos ei lähde vielä arvioimaan palosta koituvia vahinkoja rakennukselle. Palo ei ollut vaarassa levitä ympäristöön.

Pelastuslaitoksen tiedossa ei ole palosta aiheutuneita henkilövahinkoja. Myöskään palon syttymissyy ei ole tiedossa. Poliisi ja pelastuslaitos tekevät palonsyyntutkintaa.

Palon sammutustyöt kestivät torstaina useita tunteja. Paikalla oli pelastushenkilöstöä Hyrynsalmelta, Kajaanista, Paltamosta, Puolangalta, Ristijärveltä ja Suomussalmelta, yhteensä 14 yksikköä. Myös ambulanssi ja kaksi poliisin yksikköä ovat olleet onnettomuuspaikalla.

Ylen mukaan Kemet Electronics on yhdysvaltalainen elektroniikkavalmistaja, joka hankki Suomussalmen kondensaattoritehtaan omistukseensa vuonna 2007. Tätä ennen yhtiö toimi nimellä Evox Rifa. Tehdas työllistää noin 140 henkeä ja on toiminut Suomussalmella 41 vuotta.

– Tehdas on kunnan suurin työllistäjä ja sen merkitys on todella suuri, Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkinen kertoi Ylelle.

Kemet Electronicsin toimitusjohtaja Janne Kinnunen kertoi Iltasanomille, että hallissa oli palon syttymishetkellä työntekijöitä, mutta heidät saatettiin turvaan. Kinnunen arvioi, että tulipalon leviäminen tuotantotiloihin tulee todennäköisesti aiheuttamaan tehtaalla tuotantokatkoksia.