Supo: Suu­ril­la kii­na­lai­sil­la yri­tyk­sil­lä vahvoja si­dok­sia val­tio­val­taan – Huawein tie­to­tur­va­joh­ta­ja kiistää tie­to­jen­luo­vu­tus­vel­vol­li­suu­den Kii­nal­le

Ruotsi on päättänyt estää kiinalaisten yritysten Huawein ja ZTE:n tekniikan käyttämisen 5g-verkoissaan, mihin Kiina reagoi uhkaamalla vastatoimilla. Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan johtajan Hanna Laurénin mukaan Kiinan uhkaus voi olla varoitus muille valtioille.

Kiina ja Ruotsi ovat ottaneet useaan otteeseen yhteen viime vuosina.
Kiina ja Ruotsi ovat ottaneet useaan otteeseen yhteen viime vuosina.
Kuva: ALEX PLAVEVSKI

Suojelupoliisin (Supo) mukaan myös Suomen on syytä kiinnittää huomiota runkoverkon laitetoimittajan valinnassa turvallisuus- ja luotettavuusnäkökulmiin.

– On ongelmallista, jos laitetoimittajalla on vahvempi side Suomen intressiä vastaan toimivaan tahoon kuin suomalaiseen asiakkaaseensa, Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen muotoilee sähköpostitse.

Supo ei kuitenkaan ota kantaa siihen, liittyykö esimerkiksi kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein käyttämiseen 5g-verkoissa riskejä. Monet valtiot ovat epäilleet, että Huawein teknologia muodostaa turvallisuusuhan. Useat valtiot ovat kieltäneet yhtiön tekniikan 5g-verkoissaan.

Esimerkiksi Ruotsi päätti tällä viikolla, että se estää Huawein ja toisen kiinalaisen yhtiön ZTE:n teknologian 5g-verkoissa. Ruotsi teki päätöksen kuultuaan maan turvallisuuspoliisia ja puolustusvoimia. Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtajan Klas Fribergin mukaan Kiina on yksi suurimmista uhista Ruotsille.

Supo: yritysten pitää auttaa tiedusteluviranomaisia

Kiinalaisissa yhtiöissä tai niiden työntekijöissä ei ole suojelupoliisin Lehtosen mukaan lähtökohtaisesti mitään epäilyttävää, mutta suurilla kiinalaisilla yrityksillä on yleensä vahvat siteet Kiinan valtiovaltaan ja virkakoneistoon.

Hän muistuttaa, että Kiinassa on tullut voimaan lainsäädäntö, jonka mukaan kiinalaisten yritysten pitää auttaa maan tiedusteluviranomaisia.

– Yhteistyötä kiinalaisten yritysten kanssa on syytä harkita myös tästä näkökulmasta.

Huawein tietoturvajohtajan Mika Lauhteen mukaan laki ei koske verkkolaitevalmistajia, kuten Huaweita. Se koskee hänen mukaansa ainoastaan teleoperaattoreita ja digitaalisten palvelujen tuottajia.

Hän myös mainitsee, että verkkolaitetoimittajat eivät hallitse ja kerää tietoa, joten niillä ei ole mahdollisuutta luovuttaa sitä eteenpäin esimerkiksi viranomaisille.

Uusi laki verkkojen turvallisuudesta valmistelussa

Supon mukaan 5g-verkkojen turvallisuuteen ja luotettavuuteen on syytä kiinnittää huomiota, koska ne ohjaavat vanhoja verkkoja enemmän yhteiskunnan kriittisiä toimintoja.

– 5g yhteiskunnan keskeisenä infrastruktuurina tarjoaa väylän, jonka kautta suomalaiseen tietoon tai suomalaisen yhteiskunnan toimintaan voidaan vaikuttaa tavalla, jota ei aiemmin ole nähty.

Tietoverkkojen turvallisuutta ollaan parantamassa Suomessa. Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan lakiesitys, jonka nojalla kansallista turvallisuutta vaarantavat laitteet voitaisiin kieltää Suomen verkoissa. Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) tieto-osaston osastopäällikön Laura Vilkkosen mukaan laissa ei yksilöidä mitään tiettyä yritystä.

– Suomen lainsäädäntöön ja oikeustraditioon ei kuulu, että jokin tietty yritys tai maanosa kielletään, Vilkkonen sanoi Lännen Median jutussa (22.10).

Lakiesityksen on valmistellut LVM, ja Supo on tukenut sen valmistelua.

Supon Lehtonen sanoo, että laite- ja ohjelmistotoimittajia valittaessa on teknisen turvallisuuden lisäksi kiinnitettävä huomiota siihen, millaisia velvoitteita tai sitoumuksia yrityksillä on kotimaassaan.

– Tilanne perusoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia kunnioittavissa maissa on eri kuin maissa, jotka eivät ole oikeusvaltioita.

Kiinan uhkaus voi olla varoitus

Kiina uhkasi tällä viikolla Ruotsia vastatoimilla, ellei se peru päätöstään Huawein estämisestä 5g-verkoissa. Vastatoimet voisivat kohdistua Kiinassa toimiviin ruotsalaisyrityksiin.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kauppapolitiikan johtaja Hanna Laurén tulkitsee, että Kiinan uhkaus voi olla varoitus muille vientivetoisille maille.

– Onko kyse Ruotsin ja Kiinan suhteesta vai siitä, että tällä yritetään estää muita valtioita tekemästä samankaltaisia päätöksiä, Laurén sanoo.

Kiinan vastatoimilla voi olla Laurénin mukaan vaikutusta muiden maiden 5g-verkkoja koskeviin päätöksiin, koska Kiina on monelle valtiolle tärkeä vientimarkkina. Kiinan talous on myös toipunut yllättävän hyvin koronakriisistä, mikä nostaa sen merkitystä kauppakumppanina.

Viime vuoden tilastojen mukaan Kiina oli Suomelle kuudenneksi tärkein vientimaa.

– Kiina on Suomelle tärkeä kauppakumppani, mutta Suomi ei ole erityisen riippuvainen Kiinasta.

Vastatoimien sisältö on auki

Laurén uskoo, että Kiina toteuttaa Ruotsille esittämänsä uhkaukset varsinkin, jos sillä on tarkoitus varoittaa muita maita.

– Jos he eivät toteuttaisi uhkaustaan, se lähettäisi vastakkaisen viestin.

Hän ei osaa sanoa, minkälaisia Kiinan vastatoimet voisivat olla ja keihin ne kohdistuvat. Kyseeseen voisivat tulla suorat symmetriset vastatoimet Huawein ruotsalaiselle kilpailijalle Ericssonille tai mille tahansa ruotsalaiselle yritykselle.

Kiinan uhittelu tulee kriittiseen aikaan, koska 5g-verkkojen rakentaminen on ajankohtainen asia monessa valtiossa. Laurén suhtautuu kielteisesti päätöksiin, joilla suljetaan jokin valtio tai yritys markkinoilta. Valtioiden tulisi hänen mielestään määritellä tietoturvastandardit ja jos ne eivät täyty, sellainen toimija voidaan sulkea pois.

– Ei nimen tai kansallisuuden perusteella.

Ruotsi ja Kiina ovat ottaneet ennenkin yhteen

Laurén ihmettelee, miksi Kiina reagoi uhkaamalla suoraan ruotsalaisyrityksiä valtiollisilla vastatoimilla, koska se ei ole ensimmäinen Euroopan valtio, joka on tehnyt vastaavan ratkaisun

Muun muassa Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Australia ja Slovenia ovat estäneet Huawein tekniikan 5g-verkoissa. Useat muut maat ovat asettaneet kevyempiä rajoituksia kiinalaisyhtiölle.

Toisaalta Kiina ja Ruotsi ovat ottaneet avoimesti yhteen ennenkin. Vuonna 2018 Kiina vaati Ruotsilta anteeksipyyntöä ja varoitti kansalaisiaan Ruotsiin matkustamisesta sen jälkeen, kun oli tullut julki tukholmalaisen hostellin aulassa tapahtunut kahnaus. Alkuvuodesta maat ottivat yhteen, koska Kiinan Ruotsin suurlähettiläs Gui Congyou kehotti ruotsalaista mediaa olemaan puuttumatta Kiinan asioihin.

Tapaus herättää paljon kysymyksiä ja se osoittaa Laurenin mukaan sen, kuinka merkittävä rooli korkealla teknologialla on nykyään. Tapauksesta tekee harvinaisen myös se, että Ruotsi nosti päätöksen yhteydessä vahvasti kansallisen turvallisuuden esille.

– Esimerkiksi Kiina kehittää digitaalista infrastruktuuriaan kansallinen turvallisuus edellä ja avoimesti sanoo sen.