Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Superin hal­li­tus alkaa val­mis­tel­la jouk­ko­ir­ti­sa­nou­tu­mis­ta siltä va­ral­ta, että so­vin­to­esi­tys ei kelpaa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin liittohallitus päätti tänään alkaa valmistella joukkoirtisanoutumista. Superin Silja Paavola odottaa sovintoesitystä perjantaihin mennessä.

Helsinki

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin liittohallitus päätti keskiviikkona, että se alkaa valmistella hoitajien joukkoirtisanoutumista. Superin hallitus alkaa valmistautua uusiin työtaistelutoimiin sen varalta, että tällä viikolla saatava sovintoesitys ei ole hyväksyttävissä, liitto kertoi tiedotteessaan.

Superin liittohallituksen puheenjohtaja Silja Paavola kertoi STT:lle olettavansa, että sovintoesitys annetaan perjantaihin mennessä. Hänen mukaansa liittohallitus kokoontuu suht nopeasti sen jälkeen päättämään, hyväksyykö vai hylkääkö se esityksen.

Myös toisen hoito-alan järjestön Tehyn valtuusto antoi maanantaina hallitukselleen tuen valmistella hoitajien joukkoirtisanoutumisia.

Hoitajajärjestöjä kuultu keskiviikkona

Sovittelulautakunta on tällä viikolla jatkanut työskentelyään ja kuullut Superin mukaan hoitajajärjestöjen edustajia vielä keskiviikkona ennen ratkaisuesityksen antamista.

– Uuden sovintoesityksen on tarjottava sellaisia uskottavia ratkaisuja hoitajapulaan, että alalle saadaan jatkossa ylipäätään tekijöitä. Kyse on koko kansakunnan edusta, huoltovarmuudesta ja yhteiskunnan toimintakyvystä. Tilanne on kaikkien tiedossa, ja nyt on mahdollisuus tehdä ratkaiseva korjausliike, Paavola sanoi liiton tiedotteessa.

Hoitajajärjestöt ovat vaatineet hoitajapulan ratkaisuksi palkkaohjelmaa, joka toisi sote-henkilöstön palkkoihin viiden vuoden ajan 3,6 prosentin korotuksen vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi.

Superin ja Tehyn julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa koko kunta-alalla toistaiseksi.

– Sen aikana hoitajat tekevät normaalit, työvuorolistalle suunnitellut vuoronsa ja potilasturvallisuudesta vastaa työnantaja, Superin tiedotteessa sanotaan.

Tarkempi aikataulu tai työtaistelutoimen kohdennus tulevat liittohallituksen käsittelyyn myöhemmin.

Muokattu 27.4.2022 kello 16.05: Päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.