Apteekki: Lääk­kei­tä saa pian ti­lat­tua Wol­til­la kotiin

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Kesäloma: Ke­sä­ta­pah­tu­mia lap­sil­le ja per­heil­le Oulussa ja lä­hi­seu­dul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suomi tilasi Saa­bil­ta il­ma­tor­jun­taoh­juk­sia – ­niil­lä voidaan ampua alas kai­ken­lai­sia il­ma-aluk­sia, myös droo­ne­ja

Ilmatorjuntaohjus 05-järjestelmässä ohjukset voidaan ampua alas joko ajoneuvolavetilta tai jalan liikuteltavalta ampumajalustalta.
Ilmatorjuntaohjus 05-järjestelmässä ohjukset voidaan ampua alas joko ajoneuvolavetilta tai jalan liikuteltavalta ampumajalustalta.
Kuva: Puolustusvoimat

Suomi on tilannut Saabilta ohjuksia RBS 70 -ilmapuolustusjärjestelmään.

Tilaus sisältää ilmapuolustusjärjestelmän uusimman Bolide-ohjusversion, jolla voidaan torjua kaikentyyppisiä ilma-aluksia ja drooneja.

Hankinnan kokonaisarvo on puolustusvoimien mukaan noin 76,6 miljoonaa euroa. Ohjukset toimitetaan vuosina 2023–2026, kertoo Saab.

Ohjusta käytetään Suomessa käytössä olevilla RBS 70 -ilmapuolustusjärjestelmillä. Järjestelmä on tunnettu puolustusvoimissa paremmin nimillä ITO05 ja ITO05M. Ne ovat olleet käytössä Suomessa jo 15 vuotta.

Puolustusvoimat kertoi ohjusten hankkimisesta jo aiemmin tässä kuussa.

– Tämä tärkeä ohjusten täydennyshankinta parantaa osaltaan ilmatorjuntaohjusjärjestelmien operatiivista valmiutta ja suorituskykyä, totesi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) tuolloin.

Ruotsissa pääkonttoriaan pitävän Saabin RBS 70 -järjestelmä on erittäin suosittu ilmapuolustusohjusjärjestelmä. Yhtiö on toimittanut yli 1 600 ohjuslavettia ja yli 18 000 ohjusta 19 eri valtiolle.

Suomi on tiedottanut useista uusista puolustusvoimille suunnatuista hankinnoista sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että puolustusvoimille hankitaan kotimaisia panssaroituja ajoneuvoja.