Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Suomi ra­joit­ta­mas­sa ve­nä­läis­ten maa­han­tu­loa – ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­tol­la info tänään

Venäläisturistien maahantuloa Suomeen halutaan rajoittaa. Arkistokuva.
Venäläisturistien maahantuloa Suomeen halutaan rajoittaa. Arkistokuva.
Kuva: Risto Majaniemi

Suomen kansainvälisen aseman vakava vahingoittaminen on nousemassa keinoksi kiristää merkittävästi venäläisille myönnettävien viisumien antamista.

Linjauksen teki tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous eli niin sanottu tp-utva. Linjauksen mukaan valtioneuvosto antaisi periaatepäätöksen asiasta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää myöhemmin tänään tiedotustilaisuuden Suomen valmistelemista toimista, joilla venäläisten matkustajaliikennettä Suomeen tullaan rajoittamaan.

Schengen-säännöstön uudelleentulkinta

STT:n tietojen mukaan kyseessä on Schengen-säännöstön tulkitseminen uudella tavalla uuden tilanteen perusteella. Schengen-säännöstössä on viittaus, jonka mukaan ulkomaalaisen maahantulo voidaan kieltää myös sillä perusteella, että hän vaarantaa kohdemaan kansainvälisiä suhteita.

Arvioitavana on ollut, voisiko tämän kohdan pohjalta tehdä laajemman arvion, että Venäjältä Suomeen kohdentuva turistimatkailu on itsessään jo haitta Suomen kansainvälisille suhteille, minkä kautta sitä voitaisiin soveltaa laajemmin kuin suoraan yksittäiseen henkilöön kohdistuvana päätöksenä.

Tämä ei STT:n tietojen mukaan vaadi turvallisuusviranomaisten uhka-arviota, vaan ulkoministeriön ulkopoliittisen arvion.

Suomessa ei ole tätä Schengen-säännöstön kohtaa aikaisemmin sovellettu, joten asia vaatinee vielä jatkovalmistelua. Tähän asti sitä on muissakin maissa sovellettu lähinnä yksittäisen, kansainvälisten suhteiden näkökulmasta ristiriitaisen henkilön maahanpääsyn estämiseen.

Suojelupoliisi päivitti perjantaina tilannearviotaan venäläisten matkustamiseen liittyen ja totesi, ettei osittainen liikekannallepano merkittävästi muuta turvallisuusuhkaa. Samalla Supo totesi, ettei se vastusta turistiviisumien myöntämisen lopettamista.

Suomi ei ole estämässä maahanpääsyä esimerkiksi toisinajattelijoilta tai toimittajilta, jotka pakenevat Venäjältä tai muutoinkaan ihmisiltä, joilla on perusteltu syy pelätä henkensä puolesta.