
Suomi pohtii rokotuslinjausta liittyen nuorten suurempaan sydänlihastulehduksen riskiin, ja ratkaisu saattaa valmistua torstaina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi STT:lle keskiviikkona, että asia on vielä työn alla.
Nohynek ei näe syytä olla erityisen huolissaan nuorten myokardiittiriskistä.
– Riski on hyvin pieni, hän sanoi.
Ruotsin terveysviranomaiset kertoivat keskiviikkona, että maa keskeyttää Modernan koronarokotteen käytön vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä. Syynä ovat merkit sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen suuremmasta riskistä rokotteen sivuvaikutuksena. Päätös on voimassa joulukuun alkuun asti.
Vuonna 1991 ja myöhemmin syntyneille suositellaan Modernan rokotteen sijasta Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta.
Myös Tanska ilmoitti keskeyttävänsä Modernan rokotteen käytön alle 18-vuotiailla ja antavansa näille sen sijaan Pfizerin rokotetta. Maan terveysviranomaisten mukaan päätös on varotoimenpide.
THL rajasi kolmansia rokotuksia jo pari viikkoa sitten
Tanskan ja Ruotsin päätös nojaa uuteen Pohjoismaista kerättyyn dataan, jossa yhteys sydänlihaksen tai sydänpussin tulehdukseen on erityisen selvä Modernan rokotteen kohdalla etenkin toisen rokoteannoksen jälkeen.
Uutistoimisto Ritzaun mukaan pohjoismaisen tutkimuksen alustava data on lähetetty Euroopan lääkeviraston (EMA) haittavaikutuskomitealle arvioitavaksi.
THL ohjeisti jo pari viikkoa sitten, että alle 30-vuotiaille miehille ei toistaiseksi tarjota kolmansia rokoteannoksia, joita tarjotaan tässä vaiheessa immuunipuutteisille ja lyhyellä annosvälillä kahdesti rokotetuille. Syyksi kerrottiin, että mRNA-rokotteen saaneilla on sekä Suomessa että muissa maissa ilmennyt sydänlihastulehdusta eli myokardiittia enemmän kuin väestöllä keskimäärin. Riski on suurempi nuorilla miehillä toisen koronarokoteannoksen jälkeen.
Tapaukset ovat kuitenkin myös nuorilla miehillä harvinaisia, ja oireita saaneet nuoret miehet ovat yleisesti toipuneet hyvin.
Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 20.28.