Suomi avaa ra­ja­lii­ken­net­tä vai­heit­tain ja lä­hia­lueil­ta, ur­hei­lu­ta­pah­tu­miin yli 500 kat­so­jaa eri­tyis­jär­jes­te­lyin

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kertoo sisäministeri Maria Ohisalon ja tiede -ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kanssa rajakysymyksistä ja kokoontumisrajoituksista itedotustilaisuudessa.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kertoo sisäministeri Maria Ohisalon ja tiede -ja kulttuuriministeri Hanna Kososen kanssa rajakysymyksistä ja kokoontumisrajoituksista itedotustilaisuudessa.
Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Hallitus on tänään neuvotellut rajakysymyksistä ja yli 500 hengen ulkotilaisuuksien rajoituksista. Hallituksen linjauksen mukaisesti Suomen rajat avataan vaiheittain ja lähialueilta.

Sisäministeri Maria Ohisalo sanoi puheenvuorossaan, että Suomi luopuu ensi maanantaina sisärajavalvonnasta lentoliikenteen ja säännöllisen laivaliikenteen osalta Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan kanssa. Samalla maiden osalta poistuu suositus kahden viikon karanteenista Suomeen paluun jälkeen.

Ohisalon mukaan uudet suositukset ovat voimassa 14. heinäkuuta asti. Ruotsin epidemiatilanne ei mahdollista sisärajavalvonnan ja rajaliikenteen valvonnasta luopumista.

Lentoasemien tilanne muuttuu siten, että ensi maanantaista lähtien kaikki Suomen lentoasemat voivat toimia kansainvälisinä rajanylityspaikkoina.

Hallitus myös tiedotti, että yli 500 hengen kokoontumisrajoitus puretaan erityisjärjestelyin 1. heinäkuuta alkaen.

Ulkotiloissa voi järjestää yli 500 hengen tapahtumia, jos tilaisuudessa on käytössä useita katsomolohkoja tai yleisöltä tarkasti rajattuja alueita. Yleisö voidaan sijoittaa eri katsomolohkoihin siten, että jokaisessa katsomolohkossa on enintään 500 katsojaa.

Jokaisella lohkolla ja alueella on varmistettava riittävät turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt. Lohkojen välille on tehtävä selkeä suojavyöhyke, omat kulkureitit, palvelut sekä henkilökunta.

Erityisjärjestelyt mahdollistavat esimerkiksi yli 500 katsojaa jalkapallo-otteluihin.

Alla olevasta videosta voit katsoa hallituksen tiedotustilaisuuden kokonaisuudessaan. Tilaisuudessa olivat paikalla ulkoministeri Pekka Haavisto, sisäministeri Maria Ohisalo sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.