Suo­mes­sa hukkui syys­kuus­sa kaksi ihmistä – "Ve­sil­lä liik­ku­jien suu­rim­pia vaa­ra­te­ki­jöi­tä ovat kylmä vesi ja muut­tu­vat sääo­lo­suh­teet"

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tietojen mukaan tammi-syyskuun aikana Suomessa on sattunut 95 hukkumiskuolemaa.

Suomessa hukkui syyskuun aikana kaksi ihmistä, selviää Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämistä ennakkotiedoista. Molemmat hukkuneista olivat miehiä.

Toinen tapauksista sattui veteen putoamisen yhteydessä ja toisessa tapauksessa tapahtumien kulku on epäselvä.

Yhteensä Suomessa hukkui tammi-syyskuun aikana 95 henkilöä.

SUH muistuttaa suojavarusteiden tärkeydestä vesillä liikkuessa.

– Syksy on edennyt vauhdilla. Tällä hetkellä vesillä liikkujien suurimpia vaaratekijöitä ovat kylmä vesi ja muuttuvat sääolosuhteet. Kylmä vesi kangistaa ja veden varaan joutuminen, erityisesti ilman pelastautumispukua ja pelastusliivejä, voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti, kertoo SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen tiedotteessa.

– Paljon vesillä liikkujien tulisi ehdottomasti investoida korkealaatuisiin suojavarusteisiin. Tosiasia on, että kylmä tappaa. Kun suojautuu hyvin, tiedostaa vaarat sekä välttää turhat riskit, voi turvallisin mielin nauttia Suomen kauniista vesistöistä.

Syyskuussa sattuneista hukkumistapauksista yksi tapahtui Etelä-Suomessa ja yksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueella. Kuluneen vuoden hukkuneista miehiä on ollut 70, naisia yhdeksän, ja 16 tapauksessa sukupuoli ei ole tiedossa.

Vuoden 2019 syyskuussa hukkui kuusi ihmistä ja tammi-syyskuun aikana 76. Tämän vuoden poikkeuksellisen suuri lukema selittyy SUH:in mukaan kevättalvella jäihin hukkuneiden määrällä, korona-ajan lisääntyneellä ulkoilulla sekä tavanomaista lämpimämmällä kesäsäällä.