Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Suomen kesä oli ta­van­omais­ta läm­pi­mäm­pi – läm­pö­ti­la kipusi hel­le­lu­ke­miin 40 päivänä

Vuosiin 1981–2010 nähden suurin poikkeama oli Keski-Lapissa, missä keskilämpötila oli yli 1,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Suomessa saatiin nauttia helteestä kesä-elokuun aikana 40 päivänä. Arkistokuva.
Suomessa saatiin nauttia helteestä kesä-elokuun aikana 40 päivänä. Arkistokuva.
Kuva: Aino Paloniemi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomen keskilämpötila oli tavanomaista lämpimämpi kesä-elokuussa. Hellepäiviä oli yhteensä peräti 40, kun pitkän ajan keskiarvon mukaan niitä on ollut 33 kesässä. Ukkoset puolestaan jäivät vähäiseksi.

Vuosiin 1981–2010 nähden suurin poikkeama oli Keski-Lapissa, missä keskilämpötila oli yli 1,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Ilmatieteen laitoksen mukaan vastaava toistuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Vähiten lämpötila poikkesi Etelä-Karjalassa, missä poikkeama oli puoli astetta.

Kesän ylin lämpötila mitattiin Kankaanpään Niinisalossa 25. kesäkuuta, kun mittari näytti 33,5 asteen lukemia. Kylmintä oli 28. elokuuta sallan Naruskassa, -4,2 astetta.

Kesän sademäärät vaihtelivat tavanomaista kuivemman ja sateisemman välillä koko maassa. Sateisinta oli maan kaakkoisosissa, mutta myös Länsi-Lapissa satoi paikoitellen harvinaisen runsaasti.

Elokuu oli tavallista vähäsateisempi, sillä sademäärä jäi paikoin alle kolmannekseen tyypillisestä elokuun määrästä. Vähiten elokuussa satoi Hailuodossa, 7,8 millimetriä. Määrä on havaintoaseman historiassa poikkeuksellisen vähän elokuiseksi sademääräksi.