Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Kuvagalleria: North of Hell -fes­ti­vaa­li kokosi me­tal­li­kan­san Kuu­si­saa­reen

Suo­ma­lais­tut­ki­mus osoit­ti: Lapsena syödyt runsaat an­ti­bioot­ti­kuu­rit muut­ta­vat suun bak­tee­ri­kan­taa hei­kom­paan suun­taan – "Mitä ka­peam­mak­si bak­tee­ris­to menee, sitä vä­hem­män se tukee ter­veyt­tä"

Eniten mikrobikantaan vaikutti atsitromysiini, jolla hoidetaan esimerkiksi korva- tai keuhkoputkentulehduksia.

Runsas antibioottien käyttö lapsena muuttaa suun bakteerikantaa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Tutkijat osoittivat, että jos antibiootteja käytetään runsaasti tai toistuvasti lapsuudessa, lääkkeet muuttavat syljen bakteerikantaa.

Eniten mikrobikantaan vaikutti atsitromysiini, jolla hoidetaan esimerkiksi korva- tai keuhkoputkentulehduksia.

– Tulokset osoittavat, että meidän on syytä olla huolissamme runsaasta atsitromysiinin käytöstä, sillä lääke vaikutti tutkimuksessa kaikista antibiooteista eniten nuorten syljen bakteerikannan koostumukseen ja diversiteettiin (monimuotoisuus), sanoo tutkijatohtori Sajan Raju Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksessa otettiin huomioon kaikki antibioottien ostot elämän aikana. Tutkimuksen aikana lapset olivat keskimäärin 11-vuotiaita. Antibioottien käyttö selvitettiin Kelan lääkeostojen rekistereistä, joten varmaa ei ole, ovatko kaikki lapselle määrätyt kuurit syöty ohjeiden mukaan.

Monipuolinen bakteeristo auttaa

Bakteeristolla on tärkeä rooli ihmisen terveydelle, sillä se muun muassa tukee immuunipuolustusta.

– Mitä kapeammaksi bakteeristo menee, sitä vähemmän se tukee meidän terveyttämme. Näin bakteereista saatavat hyödyt vähenevät, sanoo tutkimusryhmän johtaja Heli Viljakainen.

Eri tutkimusten perusteella on ilmeistä, että bakteeristo vaikuttaa moniin kroonisiin sairauksiin tai tautien syntyyn. Näitä tauteja ovat esimerkiksi diabetes tai lihavuus sekä eräät syövät ja suolistosairaudet.

– Aika moniin kroonisiin sairauksiin ja merkittäviin kansantauteihinkin liittyy köyhempi ja kapeampi mikrobiprofiili, Viljakainen huomauttaa.

Ei ole tarkkaa riskirajaa

Viljakainen kertoo, että tutkimuksen perusteella ei pysty antamaan selvää rajaa, miten monta kuuria lapsen pitää syödä ennen kuin haittavaikutuksia ilmenee. Keskimäärin nuoret käyttivät 7,4 kertaa antibiootteja noin 12 elinvuotensa aikana.

– Mikrobiston muutoksiin vaikutti, olivatko nuoret käyttäneet paljon, jonkin verran vai vähän antibiootteja lapsuutensa aikana. Antibioottien vaikutukset syljen mikrobistoon vaihtelivat myös sukupuolen ja käytetyn lääkkeen mukaan, kertoo tutkijatohtori Sajan Raju tiedotteessa.

Tutkimuksessa oli mukana noin 800 satunnaisesti valitun nuoren tiedot.

Yleisimmin ostetut mikrobilääkkeet olivat penisilliineihin kuuluva bakteereita tappava amoksisilliini, jota käytetään esimerkiksi välikorvan tai keuhkoputkien tulehduksiin.

Tavallisesti käytetty antibiootti oli myös atsitromysiini.

Tutkimukseen ei yhdistetty tietoja nuorten hammasterveydestä.