Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

STT:n pää­toi­mit­ta­ja Minna Ho­lo­pai­nen jää sivuun Pää­toi­mit­ta­jien yh­dis­tyk­sen joh­dos­ta – kri­ti­soi HS:n pää­toi­mit­ta­jan toi­min­taa Vies­ti­koe­kes­kus-ju­tus­sa

Holopainen sanoo pitävänsä käsittämättömänä, ettei HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ole oikeudessa alaistensa rinnalla vastaamassa jutusta.

Helsinki
Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.
Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.
Kuva: Ari-Matti Ruuska

STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen jää sivuun Päätoimittajien yhdistyksen (PTY) puheenjohtajan paikalta. Hän on ottanut tänään aamulla Twitterissä kantaa Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-juttuun, eikä katso voivansa tehdä sitä yhdistyksen puheenjohtajan roolissa.

Holopainen sanoo, ettei ymmärrä Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Kaius Niemen toimintaa Viestikoekeskus-uutisoinnissa ja sitä koskevassa oikeusprosessissa.

– Pidän käsittämättömänä, ettei vastaava päätoimittaja ole oikeudessa alaistensa rinnalla vastaamassa jutusta, josta hän tiesi ennalta, Holopainen tviittaa.

HS:n joulukuussa 2017 julkaisema Viestikoekeskus-artikkeli toi kolmelle lehden toimittajalle syytteet turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja sen yrityksestä. Syyttäjän mukaan HS:n julkaisema artikkeli ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottu artikkelikokonaisuus sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa, salassa pidettävää tietoa.

Syytetyille vaaditaan puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. He kiistävät syytteet. Jutun pääkäsittelyn oli määrä alkaa käräjäoikeudessa tänään, mutta käsittely siirtyi sairaustapausten vuoksi.

Niemi ei juuri vastannut kysymyksiin poliisikuulusteluissa

Myös HS:n vastaava päätoimittaja Niemi oli esitutkinnassa epäiltynä rikoksesta, mutta hän ei saanut syytettä. Syyttäjä katsoi, ettei löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua. Poliisikuulusteluissa Niemi enimmäkseen jätti vastaamatta hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Niemi itse on sanonut yllättyneensä syyttäjän päätöksestä, koska katsoi päätoimittajana joka tapauksessa vastaavansa uutisoinnista.

Holopainen kirjoittaa, että nykyisen sananvapauslain mukaan päätoimittaja ei ole automaattisesti juridisessa vastuussa kaikista jutuista. Tästä syystä päätoimittajan tulee hänen mukaansa huolehtia siitä, että hän saa tietää riskialttiista jutuista ja tarpeen tullen kertoa tienneensä niistä.

– Jos poliisi aloittaa esitutkinnan median julkaisemasta jutusta, vastaavan päätoimittajan rooliin ei oman näkemykseni mukaan sovi vedota itsekriminointisuojaan, joka antaa epäillylle mahdollisuuden välttää vastuu. Vastaavan päätoimittajan on tarkoitus kantaa vastuu.

Viime perjantaina julkistetusta esitutkintamateriaalista selviää, että HS:n entisen toimituspäällikön Erja Yläjärven mukaan Niemi tiesi artikkelista viimeistään kaksi päivää ennen sen julkaisua. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei aio arvioida syyttämättäjättämispäätöstä uudelleen.

"Yleisöllä oikeus tietää"

Holopainen sanoo pitävänsä ongelmallisena, jos toimittajien luottamus päätoimittajien vastuunkantoon rapautuu. Hän sanoo, että myös yleisöllä on oikeus tietää, miten julkaisupäätös on syntynyt ja kuka siitä vastaa.

– Ei riitä, että päätoimittaja kertoo vastaavansa ”kaikesta”. Pitää tietää, vastaako hän päätöksestä julkaista juttu. Kirjoittajien nimet kerrotaan jutuissa samasta syystä: yleisölle tiedoksi.

Holopainen sanoo kannanoton olevan hänen henkilökohtainen näkemyksensä päätoimittajana.

– Uutistoimisto STT ei ota kantaa uutisaiheisiin. Valitsemme näkökulmat omaan alaamme, asiakkaisiimme ja omistajiimme liittyvissä asioissa samoilla periaatteilla kuin muutoinkin.

Holopainen on toiminut PTY:n puheenjohtajana vuodesta 2020. Hänellä olisi ollut puheenjohtajakautta jäljellä noin puoli vuotta. Hän jää sivuun oma-aloitteisesti.

– Olen oma-aloitteisesti jäänyt loppukaudeksi sivuun Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtajan tehtävästä, koska katson, etten siinä roolissa voisi ottaa kantaa jäseniin liittyviin asioihin. PTY:ssä ei ole ollut ristivetoa tästä eikä muusta, enkä halua sitä aiheuttaa.

Holopainen on lähettänyt asiasta myös jäsenkirjeen PTY:n jäsenille.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 10.46.