Stora Enson työn­te­ki­jät kuu­li­vat aamulla ir­ti­sa­no­mis­pää­tök­ses­tä – ”Tun­nel­ma oli erit­täin hil­jai­nen ja apea”

Stora Enso kertoi tiistaina aamulla, että se irtisanoo Oulun tehtaaltaan 365 henkilöä. Samalla yhtiö kertoi investointipäätöksestä, jonka suuruus on 350 miljoonaa euroa.

Stora Enson Oulun Nuottasaaren tehtaalta irtisanotaan 365 työntekijää. Yhtiö aloitti maaliskuussa yt-neuvottelut, jotka on saatu nyt päätökseen. Kuvassa ammattiosaston puheenjohtaja Ari Itämies (vas.) ja pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen. Arkistokuva maaliskuulta.
Stora Enson Oulun Nuottasaaren tehtaalta irtisanotaan 365 työntekijää. Yhtiö aloitti maaliskuussa yt-neuvottelut, jotka on saatu nyt päätökseen. Kuvassa ammattiosaston puheenjohtaja Ari Itämies (vas.) ja pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen. Arkistokuva maaliskuulta.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Stora Enso kertoi tiistaina aamulla, että se irtisanoo Oulun tehtaaltaan 365 henkilöä. Samalla yhtiö kertoi investointipäätöksestä, jonka suuruus on 350 miljoonaa euroa. Päätöksen myötä Oulun paperitehdas muutetaan pakkauskartonkitehtaaksi. 

Oulun tehtaan henkilöstö kuuli ratkaisuista tiistaina aamulla. 

– Tunnelma oli erittäin hiljainen ja apea, pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen kertoo Kalevalle. 

Lue myös: Stora Enso irtisanoo 365 työntekijää – yhtiö teki päätöksen 350 miljoonan euron investoinnista Oulun tehtaaseen

Kaikkonen sanoo, että päätös oli odotettu. Maaliskuun lopussa Stora Enso kertoi investointiaikeistaan. Samalla yhtiö kertoi, että yt-neuvottelut voivat johtaa enimillään 400 työntekijän vähentämiseen.  

– Ei se kovinkaan oleellisesti lähtötilanteesta muuttunut. 

Yhtiö kertoi pörssitiedotteessaan, että se pyrkii yhdessä Stora Enson muiden toimipaikkojen, Oulun kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa löytämään korvaavia töitä niille, joille ei ole paikkaa uudessa organisaatiossa. Kaikkosen mukaan mitään taloudellisia irtisanomispaketteja ei nyt luvattu. 

– Sisältö on muutosturvan osalta pettymys. 

Lue myös: Ely-keskus ja te-toimisto tarjoavat tukitoimia Stora Ensolta ir­ti­sa­not­ta­vil­le

Yhtiö kertoi myös tarjoavansa taloudellista tukea työntekijöille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen. 

– Se on hyvä lisä, mutta se on aika marginaalinen joukko, jotka sitä pystyvät hyödyntämään. Kyse ei ole kovin suuresta tuesta kuitenkaan, Kaikkonen sanoo. 

Paperituotannon odotetaan jatkuvan vuoden 2020 syksyyn asti. Kartonkituotanto alkaa suunnitelmien mukaan vuoden 2020 lopussa. Pääosa irtisanomisista on tarkoitus toteuttaa vuoden 2020 jälkipuolella. 

Kaikkonen kertoo, että tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä pitäisi olla tieto, millainen uusi organisaatio on, ja keiltä kaikilta työt päättyvät. 

Stora Enson henkilöstö ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitellut ulosmarsseja tai vastaavia toimenpiteitä.