Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Stora Enso luopuu liu­ko­sel­lu­tuo­tan­nos­taan – hong­kon­gi­lais­me­dia uutisoi yhtiön vieneen tuo­tet­taan Kiinan ui­guu­ri­alueel­le

Yhtiön mukaan asiaa on tarkasteltu talousnäkökohtien ja vastuullisuuden näkökulmista.

Helsinki
Stora Ensolla on tehdas myös Oulussa.
Stora Ensolla on tehdas myös Oulussa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Metsäteollisuusyhtiö Stora Enso ilmoittaa luopuvansa liukosellutuotannostaan. Yhtiö kommentoi liukosellutuotantoaan sen jälkeen, kun Hongkongissa julkaistava South China Morning Post (SCMP) uutisoi yhtiön vieneen liukosellua Kiinan Xinjiangin alueelle, jossa on laajalti raportoitu etenkin uiguurivähemmistön ihmisoikeusloukkauksista ja pakkotyöstä.

Liukosellusta valmistetaan Xinjiangissa viskoosikuitua, jota käytetään vaatteiden valmistuksessa.

– Strategisen päätöksemme mukaan olemme irtaantumassa maailmanlaajuisesta liukosellusegmentistä viskoosin tuotantoa varten, Stora Enson talousjohtaja ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi sanoo tiedotteessa.

– Kyseinen segmentti ei ole toimintamme ydintä ja edustaa vain hyvin pientä osaa koko liiketoiminnastamme, Parvi jatkaa ja sanoo, ettei tuotannosta luopumisella ole merkittävää vaikutusta yhtiön taloudelliseen tulokseen.

Stora Enso kertoo, että strateginen päätös liukosellusta luopumisesta tehtiin viime vuoden puolella. Yhtiön mukaan asiaa on tarkasteltu talousnäkökohtien ja vastuullisuuden näkökulmista. Liukosellua valmistetaan yhtiön Uimaharjun tehtaalla Joensuussa.

Talousjohtajan mukaan yhtiöllä on käynnissä osavuosiraportointia edeltävä hiljainen kausi, joten aiheeseen palataan huhtikuun jälkipuoliskolla osavuosiraportoinnin yhteydessä.

Viskoosikuitutehtaat epäiltyjen vankileirien likellä

Hongkongilaislehti SCMP uutisoi sunnuntaina, että Kiinan Xinjiangin alueelle tuotavasta liukosellusta valtaosa on lähtöisin Suomesta. SCMP:n mukaan Suomesta vietiin Xinjiangin alueelle 367 miljoonan dollarin eli noin 312 miljoonan euron arvosta liukosellua vuosina 2017–2020. Lehden mukaan yksi merkittävistä liukosellun viejistä Kiinaan on Stora Enson Uimaharjun tehdas.

SCMP toteaa satelliittikuvien avulla, että viskoosikuitua valmistavat tehtaat sijaitsevat Xinjiangissa vain kilometrien etäisyydellä epäillyistä vankileireistä.

Kansainväliset tarkkailijat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet laajasti Xinjiangin uiguuri-vähemmistön telkeämisestä. Arvioiden mukaan ainakin miljoona uiguuria ja muita pääosin muslimivähemmistöihin kuuluvia on vangittu leireille, joissa teetetään pakkotyötä ja joissa naisia on steriloitu. Kiina on kiistänyt syytökset uiguurien pakkotyöstä.

Yhdysvallat, Kanada ja Hollanti ovat määritelleet Kiinan toimet uiguurialueella kansanmurhaa vastaaviksi. Myös Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) otti helmikuussa Twitterissä näkyvästi kantaa Xinjiangin tilanteeseen. Marin ilmaisi Kiinan polkevan ihmisoikeuksia ja sortavan vähemmistöjä.

Lue myös: Hong­kon­gi­lais­leh­ti: Stora Enso kuskaa sellua ih­mis­oi­keuk­sia pol­ke­vaan Kiinan Xin­jian­giin – "Olemme erit­täin huo­lis­sam­me ra­por­teis­ta"