Hoitajalakko: Oulun kau­pun­gin maksama lak­ko­päi­vien "hou­ku­tin­ra­ha" suu­tut­taa hoi­ta­jia

Kaleva kysyi: Miksi val­mis­te­lus­sa on koko ajan niin kova kiire? – Hy­vin­voin­ti­alueen päät­tä­jät vas­taa­vat

Luitko jo tämän: Alasti makoilu vaatii 27 as­tet­ta, mutta kuinka alas kodin lämmön voi laskea? Ou­lu­lai­nen tutkija tietää, missä läm­pö­ti­las­sa ihminen pärjää

STM:n oh­jaus­kir­je esittää ylei­sö­ti­lai­suuk­sien ra­joi­tuk­siin lie­ven­nyk­siä kiih­ty­mis- ja le­viä­mis­vai­heen alueil­le – avin mukaan uusi päätös ei ole mah­dol­li­nen tällä vii­kol­la

Ministeriön ohjauskirje ei ole juridisesti sitova. Sillä on kuitenkin merkitystä, koska tartuntatautilain mukaan yleisen tason ohjeistus ja neuvonta kuuluu STM:lle.

Helsinki
Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvisen mukaan tavoitteena on aluksi kaikkein turvallisimpien tapahtumien tekeminen mahdolliseksi.
Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvisen mukaan tavoitteena on aluksi kaikkein turvallisimpien tapahtumien tekeminen mahdolliseksi.
Kuva: Mauri Ratilainen

Pienen riskin yleisötapahtumissa ei edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) odotetussa ohjauskirjeessä.

STM julkaisi uuden suosituksensa yleisötapahtumien rajoitusten lievennyksiin torstaina iltapäivällä.

Lue lisää oululaisten tapahtumajärjestäjien reaktioista: Tapahtumien turvavälien poistumislupaukset herättävät oululaisissa tapahtumajärjestäjissä toivoa – "Nyt on kuulunut pitkään sitä 'vielä hetki, vielä hetki' -puhetta"

– Ajatus on se, että pienen riskin yleisötilaisuuksien osalta ei pidetä enää perusteltuna rajoittaa tapahtuman enimmäisosallistujamäärää tai pidetä välttämättömänä edellyttää kahden metrin turvaväliä tai lohkomista, kertoo STM:n ylijohtaja ja osastopäällikkö Satu Koskela.

Pieniriskisiksi yleisötapahtumiksi luokitellaan sellaiset kokoontumiset, joissa noudatetaan yleisiä hygieniaohjeita, asiakkaille on osoitettu oma paikka, johon heidät ohjataan ja tapahtumassa on käytössä vain 75 prosenttia tilan hyväksyttävästä enimmäismäärästä.

Lisäksi tapahtumassa pääsääntöisesti istutaan tai seisotaan paikallaan ja osallistujat ohjeistetaan välttämään voimakasta äänenkäyttöä.

– Kun nämä edellytykset toteutuvat, on kyse pieniriskisestä yleisötapahtumasta, joita ei tarvitsisi sitten kiihtymis- tai leviämisvaiheessa enempää rajoittaa, ylijohtaja sanoo ja muistuttaa, että ohjauskirje on ministeriön antama suositus. Se ei siis ole oikeudellisesti sitova, vaan päätöksen rajoituksista tekee aluehallintovirasto (avi).

Aluehallintovirastolta ei saada uutta päätöstä tällä viikolla

Etelä-Suomen avin viestintäpäällikkö Johanna Koskela kertoi aiemmin torstaina, että avi ei tee uutta päätöstä yleisötilaisuuksien rajoituksista enää tällä viikolla. Huomenna voimaan tulevat rajoitukset eivät siis muutu viikonlopuksi.

– Huomioimme toki ohjauskirjeen ja alamme välittömästi arvioimaan sen sisältöä, mutta tällä viikolla ei missään nimessä ehditä mitään uusia päätöksiä tekemään, hän kertoi ennen STM:n ohjauskirjeen julkaisua.

Avin arvioinnissa kuullaan asiantuntijatahoja siitä, minkälaiset rajoituspäätökset ovat jatkossa välttämättömiä.

– Ihan siitäkin näkökulmasta yksi vuorokausi on ihan mahdoton. Päätöksemme tulee huomenna voimaan sellaisena kuin se on.

Kansallisooppera ei aio noudattaa tämänhetkisiä rajoituksia

Etelä-Suomen avi tiukensi muun muassa yleisötapahtumia koskevia rajoituksia pääkaupunkiseudulla viime torstaina. Rajoitukset astuvat voimaan huomenna perjantaina.

Uudet määräykset esimerkiksi edellyttävät, että sisällä järjestettävissä yleisötapahtumissa, joissa on yli 25 osallistujaa, katsomo täytyy lohkoa erillisiin 25 hengen osiin.

Rajoitus on herättänyt paljon keskustelua kulttuurialalla. Suomen kansallisooppera on ilmoittanut, ettei se aio noudattaa vaatimusta katsomolohkoista perjantaina esitettävässä Cavalleria Rusticana & Pajatso -teosparin ensi-illassaan.

Tiede- ja kulttuuriministeri: Maalaisjärkisempää sääntelyä on saatava

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) lupasi aiemmin torstaina Twitterissä, että kulttuuri- ja tapahtuma-alalla luovutaan kahden metrin turvavälivaatimuksesta ja "mahdottomista" lohkoista.

Kurvisen mukaan tavoitteena on aluksi kaikkein turvallisimpien tapahtumien tekeminen mahdolliseksi. Kurvinen sanoi, että STM:ltä tuolloin vielä tulossa ollut ohjauskirje alueviranomaisille vastaa sekä hänen että hänen johtamansa opetus- ja kulttuuriministeriön linjaa.

– Etenkin nimetyillä paikoilla varustetuissa tapahtumissa on saatava maalaisjärkisempää sääntelyä aikaiseksi, Kurvinen sanoo.

Hänen mukaansa mekaaniset, tiukasti vaadittavat lohkot ja tiukasti vaadittava kahden metrin turvaväli uhkaavat koko syksyn ja talven kulttuurikautta sekä sisäurheilukautta.

– Tilanne on kohtuuton, eikä tämä mene kulttuuriväen oikeustajuun. Ei tämä mene kyllä tavallisen helsinkiläisen tai kauhavalaisenkaan oikeustajuun.

Kurvisen mukaan turvavälin korvaaviin keinoihin voisi kuulua esimerkiksi vaatimus tehokkaamman, niin sanotun FFP2-maskin käytöstä.

Hän myös kannattaa ajatusta tapahtumien pisteyttämisestä sen mukaan, millainen tartuntariski niissä mahdollisesti on. Tämä pitäisi tehdä muun muassa perustuen tilan kokoon, enimmäisasiakaspaikkoihin ja siihen, miten tilassa liikutaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on valmistellut riskipotentiaaliluokitusta eri tapahtumille jo pidempään.

19.8. kello 18.28: Uutista päivitetty kauttaaltaan muun muassa tuoreilla tiedoilla STM:n ohjauskirjeen sisällöstä.