Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Kulttuuri: Ou­lu­lai­nen Emilia Laa­ti­kai­nen kisaa Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dias­ta

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sote-va­lio­kun­nan toi­mi­mat­to­muus hal­vaan­nut­taa koko edus­kun­nan työtä, moit­ti­vat hal­li­tus­puo­luei­den edus­ta­jat

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimimattomuus halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa, kritisoivat useat hallituspuolueiden edustajat sunnuntaina.

Sote-valiokunnassa istuvat kansanedustajat Mia Laiho (kok.), Minna Reijonen (ps.), Henrik Wickström (r.) ja Päivi Räsänen (kd.) julkaisivat sunnuntaina yhteisen tiedotteen, jossa he toivat esille huolensa valiokunnan työtavoista ja toiminnasta.

– Olen ollut huolissani valiokunnan työn sujuvuudesta ja toiminnasta sen alkumetreiltä saakka. Valiokunnan puheenjohtajan tehtävänä on huolehtia, että valiokuntaan lähetetyt asiat hoidetaan ilman aiheetonta viivytystä, valiokunnan varapuheenjohtaja Laiho sanoi tiedotteessa.

Valiokunnan puheenjohtajana toimii oppositiossa olevan Sdp:n Krista Kiuru.

Krista Kiurun (sd.) vetämän sote-valiokunnan riitaisuus on saanut paljon julkisuutta osakseen, kun valiokunnan kokouksia on luonnehdittu jopa kaoottisiksi. Arkistokuva.
Krista Kiurun (sd.) vetämän sote-valiokunnan riitaisuus on saanut paljon julkisuutta osakseen, kun valiokunnan kokouksia on luonnehdittu jopa kaoottisiksi. Arkistokuva.
Kuva: Lännen Media

SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, sote-valiokunnan jäsen Kim Berg puolestaan kritisoi hallituspuolueita niiden toiminnasta.

Bergin mukaan hallituspuolueiden edustajien syytökset puheenjohtaja Kiurun tahallisesta asioiden käsittelyn viivyttämisestä ovat perusteettomia.

– Päinvastoin hallituspuolueet ovat itse käyttäneet tällä viikolla tuntikausia valiokunnan kantoja koskevien mietintöjen muokkaamiseen ja viivyttäneet toimeentulotukea ja asumistukea koskevien esitysten käsittelyä niin, että tavoiteaikataulusta ollaan jäljessä, sanoo Berg tiedotteessaan.

Riitaisa valiokunta sai perjantaina valmiiksi asumistuen heikennyksiä koskevan mietintönsä. Alun perin valiokunnan oli määrä saada perjantaina valmiiksi myös kaksi muuta sosiaaliturvan leikkauksia koskevaa mietintöään, mutta niiden valmistuminen lykkääntyi työn hitaan etenemisen vuoksi tiistaille.

Kiurun mukaan valiokunta kokoontuu käsittelemään kahta muuta mietintöään poikkeuksellisesti myös maanantaina, jotta ne varmasti valmistuisivat tiistaiksi. Normaalisti eduskunnan valiokunnat eivät kokoonnu maanantaisin.

Sote-valiokunnan riitaisuus on saanut runsaasti julkisuutta osakseen, kun valiokunnan kokouksia on luonnehdittu jopa kaoottisiksi. Kiurun mukaan tunnelma ei ollut perjantainakaan valiokunnassa hyvä.

Hänen mukaansa mietinnön käsittelyä viivytti hallituspuolueiden tekemien muutosesitysten käsittely.