So­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön sel­vi­tys: kas­vo­mas­kien käy­tös­tä niu­kas­ti apua ko­ro­na­vi­ruk­sen le­viä­mi­sen es­tä­mi­ses­sä

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti perjantaina iltapäivällä laatimansa selvityksen väestön kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti perjantaina iltapäivällä laatimansa selvityksen väestön kasvosuojusten käytöstä koronavirustartuntojen ehkäisemisessä. Selvityksen mukaan kasvosuojusten hyödyt ovat tutkimusten perusteella niukat hengitystieinfektioiden leviämisen ehkäisemiseksi.

Kasvosuojusten on todettu laboratorio-olosuhteissa ainakin jossain määrin vähentävän mikro-organismien leviämistä hengitysilman mukana. STM:n mukaan teoriassa kasvosuojus voi jossain määrin ehkäistä käyttäjää levittämästä virusta, mutta se ei tarjoa käyttäjälleen suojaa tartunnalta. 

- Suojuksen käyttöön liittyy myös riskejä ja suojainten käytön tulisi olla tarkoituksenmukaista ja hygieenistä. Selvityksessä todetaan, että väärän käytön on katsottu aiheuttavan kohonneen riskin tartuntojen leviämiselle, sosiaali- ja terveysministeriö kertoo julkaisemassaan tiedotteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä selvityksessä käytettiin aineistona muun muassa yhdysvaltalaisten yliopisto-opiskelijoiden ja Mekkaan matkustavien pyhiinvaeltajien keskuudessa, sekä Saksassa tehtyjä tutkimuksia. Tutkimuksissa oli käytetty normaaleja kirurgisia suojuksia.