Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

So­siaa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri Hanna Sark­ki­nen: Va­sem­mis­to­liit­to ei vie hoi­to­hen­ki­lös­tön "pak­ko­työ­la­kia" eteen­päin

Sosiaali- ja terveysministeri ja Oulun kaupunginvaltuutettu Hanna Sarkkinen (vas.) kirjoittaa keskiviikkona twitter-sivullaan, ettei vasemmistoliitto ole valmis viemään niin sanottua potilasturvallisuuslakia eteenpäin.

Sarkkinen kutsuu twiitissä lakia hoitohenkilöstön "pakkotyölaiksi". Hänen mukaansa puolueen arvio tilanteesta on edelleen se, että potilasturvallisuus tulee varmistaa neuvottelemalla suojelutyöstä.

Vasemmistoliiton mukaan valtiovallan ei kannata lähteä kärjistämään työmarkkinatilannetta harkitsemattomilla toimilla.

Potilasturvallisuuslain perusteella voitaisiin määrätä lakon piirissä olevaa hoitohenkilöstöä tekemään välttämättömäksi katsottua suojelutyötä.

Sarkkisen mukaan potilasturvallisuus tulee varmistaa neuvottelemalla suojelutyöstä sen sijaan, että valtiovalta lähtisi harkitsemattomilla toimilla kärjistämään työmarkkinatilannetta.

Eduskunta käsittelee parhaillaan pikaisesti uutta lakia, jonka avulla hoitajat voitaisiin velvoittaa tulemaan töihin lakosta huolimatta.

Laissa puhutaan niin sanotusta suojelutyöstä, jolla varjellaan potilaiden henkeä. Yleensä lakon aikainen suojelutyön määrä neuvotellaan työtaistelun osapuolten kesken.

Pääministeri Sanna Marin kertoi MTV3-uutisille tiistai-iltana, että lain tarpeellisuudesta liikkuu ristiriitaista tietoa.

Hän saattaa viitata siihen, että jotkut sairaanhoitopiirit ilmoittivat lakon alkaessa, ettei suojelutyön määrä riitä kiireellisen hoidon järjestämiseen. Toisaalta esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä hoitajia on ollut töissä paikoin jopa enemmän kuin ennen lakkoa.

Lue lisää: OYS: Kaikkia maa­nan­tain syö­pä­hoi­to­ja ei sit­ten­kään pystytä an­ta­maan – PPSHP ja am­mat­ti­lii­tot sopivat suo­je­lu­työn li­sää­mi­ses­tä

Hoi­ta­ja­la­kos­ta huo­li­mat­ta osas­toil­la on työ­voi­maa jopa ta­val­lis­ta enemmän – "Riski po­ti­las­tur­val­li­suu­den vaa­ran­tu­mi­sel­le on edel­leen ole­mas­sa"

Juttua muokattu 7,4,2022 kello 9.16. Täsmennetty tietoa siitä, että Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä hoitajia on ollut töissä paikoin enemmän kuin ennen lakkoa. Lisääntynyt hoitajamäärä koskee siis vain tiettyjä osastoja.