
Somalian poliittinen valtataistelu johti viikonloppuna pääministeri Hassan Ali Khairen eroon, kun Afrikan sarvessa sijaitsevan maan parlamentti äänesti hänelle epäluottamuslauseen.
Somalia on viimeisten 30 vuoden ajan kärsinyt poliittisesta epävakaudesta ja vaarallisesta sisällissodasta. Viime aikoina maa on ottanut kauan kaivattuja askeleita normalisoitumisen suuntaan. Uusimmat tiedot pääkaupungista Mogadishusta kertovat sisäisen valtatasapainon hauraudesta.
Somaliassa on määrä järjestää ratkaisevan tärkeät ja historialliset valtakunnalliset vaalit ensi helmikuussa. Khaire ja maan presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed ovat pitkään vääntäneet kättä aiheesta. Khaire halusi vaalit pidettäväksi, ja vuodesta 2017 hallinnut presidentti on kannattanut vaalien lykkäämistä.
Vaalit olisivat Somalian ensimmäiset suorat vaalit sen jälkeen, kun maassa leimahti sisällissota vuonna 1991. Somaliassa on viime vuosikymmenellä pidetty edustuksellisia vaaleja, joissa päätöksiä ovat tehneet esimerkiksi yhteisöjen vanhimmat.
– Hallitus on epäonnistunut lupauksissaan valmistella selkeä suunnitelma mies ja ääni -periaatteella käytävistä vaaleista, sanoi Somalian parlamentin puheenjohtaja Mohamed Mursal Sheikh Abdirahman.
Presidentin liittolaiset ovat syyttäneet pääministeriä myös kyvyttömyydestä vakauttaa turvallisuustilanne.
Yrittääkö presidentti pidentää kauttaan?
Pääministeri Khairen kannattajat puolestaan sanovat, että presidentti pyrkii pitkittämään valtakauttaan hankkiutumalla eroon pääministeristä. Presidentti nimitti vt. pääministeriksi aiemman varapääministerin Mahdi Mohamed Guledin.

– Tämä on synkkä päivä, luonnehti sisäisen turvallisuuden ministeri ja Khairen avainliittolainen Mohamed Abukar Islow.
Islow sanoi presidentin ratkaisun olevan vastoin perustuslain vaatimusta, että vaalit järjestetään joka neljäs vuosi.
Entinen öljy-yhtiön johtaja Khaire ei ollut heti tavoitettavissa kommentoimaan.
Presidentti lupasi pitää "tyydyttävät vaalit" aikataulun mukaan, mutta johtava oppositioryhmittymä kansallisten puolueiden foorumi oli skeptinen.
"Presidentti kylvää poliittista kaaosta, jota on vaikea hallita. Varoitamme kaikista yrityksistä pitkittää valtakautta", ryhmä sanoi.
Somalian pakolaisten määrä ollut laskussa
Itsenäinen Afrikan sarven asiantuntija Rashid Abdi sanoi uutistoimisto Reutersille, että Khairen syrjäyttäminen oli väistämätöntä, koska hänellä oli erimielisyyksiä presidentin kanssa. Lisäksi pääministerin arvellaan mielivän presidentiksi jonakin päivänä.
– Se mikä yllätti, oli ripeys, jolla asia tehtiin. Ei ollut mitään debattia eikä neuvotteluita, Abdi sanoi.
Somalia on sisällisodan alkamisesta lähtien ollut yksi maailman riskialtteimmista maista. Arviolta 2,6 miljoonaa somalialaista asuu maan sisäisinä pakolaisina Somaliassa ja yli 750 000 on pakolaisina naapurimaissa.
YK:n pakolaisohjelman mukaan yli 970 000 somalialaista oli paennut eri puolille maailmaa vuoteen 2013 mennessä. Somalialaisten pakolaisten määrä ulkomailla on kuitenkin ollut laskussa. Vuosina 2014–2019 noin 90 000 somalialaista palasi kotimaahan, missä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR auttaa palaajia rakentamaan elämää alulle edelleen hyvin vaikeissa oloissa.
Afrikan sarvi
Afrikan sarvella tarkoitetaan sarvimaista aluetta maanosan koillislaidalla.
Afrikan sarven maita ovat Etiopia, Eritrea, Somalia ja Djibouti. Suurin kaupunki on Etiopian Addis Abeba.
Alueella asuu arviolta 135 miljoonaa ihmistä, joista noin 115 miljoonaa Etiopiassa. Somalian asukasluku on noin 15 miljoonaa.
Vuonna 1991 Somaliasta irrottautui erilliseksi tunnustamattomaksi valtiokseen Somalimaa, jossa tilanne on ollut Somaliaa vakaampi. Somalimaassa vallitsee monipuoluejärjestelmä. Sen pääkaupunki on Hargeisa.
Poliittisesti Afrikan sarveen luetaan usein myös Sudan, Etelä-Sudan, Kenia ja Uganda.
Somalialaisia asuu pitkän sisällissodan takia pakolaisina ja siirtolaisina eri puolilla maailmaa. Suomessa somalialaiset ovat neljänneksi suurin vieraskielinen väestöryhmä venäjää, viroa ja arabiaa äidinkielenään puhuvien jälkeen. Suuri osa muutti Suomeen entisestä Neuvostoliitosta sen romahdettua 1990-luvun alussa.
Suomen somalialaisten liiton mukaan Suomessa asuu yli 20 000 somalialaistaustaista henkilöä, joista noin puolet pääkaupunkiseudulla.