Mainos

So­la­ru­min asen­ta­mien au­rin­ko­pa­nee­lien teho häi­käi­si laulaja Petrus Schro­de­ruk­sen: "Au­rin­ko­voi­man tuot­to-odo­tuk­set ylit­tyi­vät mo­nin­ker­tai­ses­ti"

Sähkön hinnan heittelyt sekä kiinnostus kovaa vauhtia kehittyvään aurinkovoimaan antoivat Petrus Schroderukselle kipinän aurinkovoimalan asennukseen. Kesällä 2022 kodin katolle asennettu aurinkovoimala on ällistyttänyt suosikkilaulajan tehokkuudellaan – kuin myös aurinkovoimalan asennuksen mutkattomuus.

Petrus Schroderus jätti työnsä poliisissa kesän 2022 alussa keskittyäkseen täysin laulajanuraansa. Samana kesänä hän myös asennutti kotinsa katolle tehokkaan aurinkovoimalan.
Petrus Schroderus jätti työnsä poliisissa kesän 2022 alussa keskittyäkseen täysin laulajanuraansa. Samana kesänä hän myös asennutti kotinsa katolle tehokkaan aurinkovoimalan.

Sähkömarkkinoiden myllerrykset, kuten energian hinnan heittelyt ja talven aikana väläytellyt huolet energian riittävyydestä, ovat ajaneet kansalaiset miettimään omaa sähkönkulutustaan sekä sitä, miten varmistaa käyttösähkön saatavuus myös poikkeuksellisina aikoina.

Heihin lukeutuu tiensä koti- ja ulkomaistenkin yleisöjen sydämiin laulanut tenori Petrus Schroderus. Kun sähkön hinta ampaisi viime vuonna jyrkkään kasvuun, hän päätti sivusta seuraamisen sijaan lähteä hakemaan tilanteeseen ratkaisua. Nyt katolla sähköä jauhaa 24 aurinkopaneelin tehokas aurinkovoimala, jonka asensi kempeleläinen Solarum.

”Energian hinta oli syy aurinkovoimalan hankintaan – sitä ei auta kierrellä. Mutta kriisiajat ovat saaneet havahtumaan myös energiainfrastruktuurin haavoittuvuuteen, vaikka infra hyvällä tasolla maassamme onkin. Oma energiantuotanto on siis myös varautumista sähkökatkoihin ja ongelmatilanteisiin”, entinen poliisi ja viime vuonna täysin laulajanuralle siirtynyt Schroderus valaisee.

Vaikuttavia tuloksia ja säästöjä

Aurinkovoimalan asennuttaminen ei ollut hätiköity ratkaisu, vaan perehtyneen taustatyön looginen päätös. Ahkerasti tieteen ja tekniikan kirjallisuutta sekä keskustelua seuraava Schroderus tiesi jo ostopäätöstä tehdessään, mitkä mahdollisuudet kovaa vauhtia kehittyvällä aurinkovoimalla oli.

”Minulla oli vapaus valita, joten totta kai valitsin kustannustehokkaan ja kehittyvän järjestelmän. Tulokset ovatkin olleet todella vaikuttavia”, Schroderus taustoittaa.

Vaikuttavilla tuloksilla Schroderus viittaa siihen, kuinka nopeasti asennettu järjestelmä alkoi maksaa itseään takaisin. Viime kesäkuun lopulla asennettu aurinkovoimala alkoi tuottaa sähköä täydellä teholla heinäkuussa, jonka aikana se jauhoi sähköä peräti 1,5 megawattituntia.

Schroderus tarkistaa myös tuoreimmat lukemat älypuhelinsovelluksestaan: haastattelua edeltävänä, aurinkoisena huhtikuun päivänä sähköä syntyi jo kelvolliset 52 kilowattituntia. Hän kuitenkin muistuttaa, että vuoden aurinkoisimmat päivät ovat vielä edessä.

Schroderuksen aurinkovoimala koostuu 400-wattisista aurinkopaneeleista, joita on kaikkiaan 24 kappaletta. Solarumin Antti Tahkolan mukaan voimala on keskimääräistä kookkaampi, joskin pientalojen voimaloiden koot ovat kasvaneet viime aikoina: keskimäärin asennetaan 6 kWp:n voimaloita.
Schroderuksen aurinkovoimala koostuu 400-wattisista aurinkopaneeleista, joita on kaikkiaan 24 kappaletta. Solarumin Antti Tahkolan mukaan voimala on keskimääräistä kookkaampi, joskin pientalojen voimaloiden koot ovat kasvaneet viime aikoina: keskimäärin asennetaan 6 kWp:n voimaloita.

Kaikki aurinkoisten huipputuotantopäivien sähkö ei kuitenkaan kulu 110-neliöisen pientalon käytössä, vaan sitä jää yli yllin kyllin. Ylijäämän laulaja myy sähkölaitokselle, joka ostaa sähkön pörssisähköhinnalla. Sähkön myymistä hän luonnehtii jopa yllättävänkin joustavaksi.

Hyvityksen Schroderus käyttää sähkölaskunsa maksamiseen, mikä tasoittaa sähkölaskuja vielä pitkään auringonvalon vähennyttyäkin. Schroderus kertookin, ettei joutunut käyttämään euroakaan sähkölaskuihin heinäkuun ja marraskuun välillä.

”Tuotto-odotukset ylittyivät moninkertaisesti, ja hyödyt olivat välittömiä. Tämä toimii niin hyvin, etten ymmärrä, miksi tällainen ratkaisu ei yleistyisi laajemminkin. Ehdottomasti paras tähän taloon tekemämme satsaus”, Schroderus rohkaisee aurinkopaneelien asennusta suunnittelevia.

Mutkaton palvelu ansaitsee suitsutusta

Solarum seuloutui aurinkovoimalan toimittajaksi ja asentajaksi paitsi ystävän suosituksesta, myös paikallisuuden vuoksi. Alun perin oululainen mutta nyttemmin kempeleläistynyt Schroderus tahtoo tukea paikallisen yrittäjyyden elinvoimaa, joten kempeleläinen Solarum oli hänelle itsestään selvä vaihtoehto.

Palvelukokemusta Schroderus ylistää estoitta. Suunnittelukatselmus kotiin järjestyi jo yhteydenottoa seuraavalle päivälle, ja kun asennuspäivä koitti, työt tehtiin aikataulussa ja ammattitaidolla yhdessä päivässä.

”Asentajat tulivat aamukahdeksalta, ja kolmelta juotiin jo lähtökahvit ja syötiin jäätelöt”, Schroderus naurahtaa.

Mutkattoman ja häiriöttömän asennuksen sinetöi ammattilaisten selväsanainen ohjeistus siitä, miten laitteistoa tulee käyttää ja huoltaa. Avaimet käteen -palvelu kuvaa kokemusta Schroderuksen mukaan täydellisesti.

”Kaikkien asentajien palvelualttius oli ihan 10+, ja pystyin alusta alkaen luottamaan siihen, että homma toimii, kuten on sovittu. Sitä minä arvostan todella paljon, sillä se ei ole tänä päivänä sanomatta selvää”, Schroderus kiittelee.

Erityiskiitokset Schroderus tahtoo lähettää asentaja Perttu Tuomaalalle.

”Aivan huippu ja asiallinen kaveri, jonka palvelu oli viimeisen päälle iloista!”

Solarumin käyttämä Growatt-invertteri on aurinkovoimalan sydän, joka älypuhelinsovelluksen ohella mahdollistaa sähköntuotannon seurannan ja laitteiston hallinnan. Helppokäyttöinen invertteri sai hyväksynnän myös Schroderuksen sähköinsinööriystävältä, joka totesi laitteen olevan alan ehdotonta eliittiä.
Solarumin käyttämä Growatt-invertteri on aurinkovoimalan sydän, joka älypuhelinsovelluksen ohella mahdollistaa sähköntuotannon seurannan ja laitteiston hallinnan. Helppokäyttöinen invertteri sai hyväksynnän myös Schroderuksen sähköinsinööriystävältä, joka totesi laitteen olevan alan ehdotonta eliittiä.

Jo yli 1 600 laadukkaan asennuksen kokemus

Solarumin toimitusjohtaja Antti Tahkola allekirjoittaa Schroderuksen kertoman: aurinkopaneeleiden kysyntä on kasvanut roimasti, ja hankintaperusteena useimmiten ovat oma huoltovarmuus, sähkölaskun tasoittaminen sekä omista paneeleista saatava ”ilmainen energia”.

”Voimalan koosta riippuen sähköstä voi säästä satoja euroja vuodessa, mikä kiinnostaa ihmisiä. Aurinkovoima on myös päästötöntä energiaa, joten moni tahtoo aurinkovoiman käyttöönoton myötä ottaa osaa ympäristötalkoisiin”, Tahkola avaa aurinkovoiman suosion syitä.

Tahkola valaisee, että Schroderuksen aurinkovoimala on keskimääräistä isompi ja tehokkaampi, mutta maltillisempikin investointi voi poikia jo tuntuvia säästöjä. Pientaloon sopivan kokoisen ja tehokkaasti sähköä tuottavan voimalan saa hänen mukaansa jo 7000 - 8000 eurolla.

”On erityistaitomme, että kokemuksen myötä olemme oppineet mitoittamaan asennuksen ja laitteiston aidosti asiakkaan tarpeisiin ja käyttöön sopivaksi. Yritys on perustettu vuonna 2019, mutta takana on jo yli tuhannen asennuksen kokemus”, Tahkola taustoittaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaalle osataan suositella oikean kokoista voimalaa. Toisaalta kokemuksen tuomalla rohkeudella uskalletaan myös sanoa, mikäli asennus ei kannata esimerkiksi varjojen ja riittämättömän auringonvalon vuoksi.

Vaikka Oulun seutu on yrityksen toiminnan sydänaluetta, asennuksia ja laadukkaita, pitkällä takuulla varustettuja laitteistoja tarjotaan koko Suomeen: aina Lapista pääkaupunkiseudulle. Tahkola kertookin, että yrityksellä on jo hyvin runsaasti asiakkaita erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Paljonko sinä voisit säästää sähkölaskuissa aurinkovoimalalla? Ota siitä selvää Solarumin laskurilla ja lue lisää aurinkovoimaloista osoitteessa: Solarum.fi.