Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Syntyvyys: Syn­ty­vyys painui pak­ka­sel­le Poh­jois-Poh­jan­maal­la en­sim­mäis­tä kertaa 150 vuoteen

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­ko­dis­sa lapset saavat leikkiä ja näkyä joka pai­kas­sa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Si­sä­mi­nis­te­ri Ohi­sa­lo: Ei ole minun teh­tä­vä­ni ar­vioi­da, miten mieltä saa osoit­taa – "Po­liit­ti­sen kan­nan­oton paikka ei ole vielä"

Maria Ohisalo ei ota kantaa poliisin tai Elokapinan toimintaan viikonvaihteessa. Hän korostaa, että ensin tulee odottaa virallista selvitystä.

Sisäministeri Maria Ohisalo
Sisäministeri Maria Ohisalo
Kuva: Mauri Ratilainen

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei ota toistaiseksi varsinaisesti kantaa viikonlopun sumutetapaukseen.

– Ensin tarvitaan selvitys ja Poliisihallituksen näkemys. Siinä kohtaa on poliittisen kannanoton paikka. Se ei ole vielä, hän totesi maanantaina järjestämässään mediatapaamisessa Säätytalolla.

Ministeri sai Helsingin poliisilta alustavan selvityksen tapahtumista jo viikonloppuna.

Varsinaista voimankäytön perusteita käsittelevä, yksityiskohtainen selvitys valmistuu myöhemmin. Ohisalo vahvisti, että myös eduskunnan oikeusasiamiehelle on tullut asiasta yhteydenottoja.

Sumutteen käyttö herätti keskustelua

Poliisi käytti viikonvaihteessa sumutetta Helsingin Kaisaniemenkadulla istuneisiin Elokapina-liikkeen mielenosoittajiin.

Liikkeen aiemmissa vastaavissa mielenosoituksissa poliisi on poistanut katuja sulkeneita mielenosoittajia kantamalla, ja näin oli aluksi myös lauantaina.

Sumutteen käyttö oli Helsingin poliisin mukaan lievin mahdollinen voimankäyttötapa, kun otetaan huomioon merkittävä liikennehaitta ja tilanteen kesto. Mielenosoitus kesti useita tunteja ja siihen osallistui pari sataa henkilöä.

Paikalta julkaistujen videoiden sekä myös mielenosoittajien itsensä mukaan poliisi varoitti sumutteen käytöstä asianmukaisesti ennen sen käyttöä.

MInisteri toivoo lisää avoimuutta

Ohisalo ei ottanut maanantaina tapaukseen kantaa muutoin kuin yleisellä tasolla sen enempää ministerinä kuin henkilökohtaisena näkemyksenäänkään.

Hän korosti, että voimankäytön perusteiden tulee olla selviä. Poliisin tulee myös edistää perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista.

– Mielenilmaukset ovat onnistuneet Suomessa kymmeniä vuosia. Oliko tässä jotain aiemmasta poikkeavaa ja miksi poliisi on näin toiminut? hän kysyi viitaten työn alla olevaan selvitykseen.

– Jos käy ilmi, että ohjeistusta olisi syytä selventää, se varmasti tehdään.

Ohisalo sanoi, että poliisin voimankäytön perusteita olisi hyvä avata julkisuuteen nykyistä enemmän. Hän toivoi myös valmistuvan selvityksen tulevan julkiseksi.

Elokapina paikalla myös Säätytalolla

Elokapina-liikkeen mielenosoittajia oli paikalla myös Ohisalon tiedotustilaisuudessa Säätytalon pihassa. He eivät puuttuneet tilaisuuden kulkuun.

Liike vaatii hallitukselta voimakkaampia ilmastotekoja ja ilmastohätätilan julistamista.

Ohisalo ei ottanut kantaa liikkeen toimintatapaan, johon kuuluu väkivallaton kansalaistottelemattomuus.

– Ei ole minun tehtäväni arvioida, miten tässä yhteiskunnassa saa mieltä osoittaa, hän totesi.