Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sil­min­nä­ki­jät ylis­tä­vät po­lii­sia, joka nuoli se­läs­sään auttoi ihmisiä pa­ke­ne­maan Norjan hyök­kää­jää

Epäillylle tehdään täysi mielentilatutkimus. Häntä vaaditaan vangittavaksi tänään.

Oslo
Ihmiset laskivat Kongsbergin torilla maahan kukkia ja nallekarhuja ja sytyttivät kynttilöitä ja lyhtyjä torstai-iltana.
Ihmiset laskivat Kongsbergin torilla maahan kukkia ja nallekarhuja ja sytyttivät kynttilöitä ja lyhtyjä torstai-iltana.
Kuva: TERJE PEDERSEN

Silminnäkijät ylistävät poliisia, joka haavoittui keskiviikon jousiaseiskussa Norjan Kongsbergissa. Vapaalla ollut poliisi oli heidän mukaansa auttanut ihmisiä pakenemaan hyökkääjää, joka surmasi viisi ihmistä.

Poliisi oli Coop-ketjun ruokakaupassa Kongsbergin keskustassa, jossa tanskalaismies aloitti hyökkäyksensä. Hän sai nuolen selkäänsä, mutta välttyi hengenvaarallisilta vammoilta.

Paikallinen asukas Markus Alexander Kultima oli kävelemässä kadulla musiikkia kuunnellen, kun hän yhtäkkiä näki miehen huutavan hänelle, että hänen pitää lähteä pois. Kultima järkyttyi tajutessaan, että miehen selässä oli nuoli.

– En ymmärrä, kuinka hän uskalsi kävellä ympäriinsä sen nuolen kanssa yrittäen samaan aikaan saada ihmisiä menemään kotiin. Hän on sankari, Kultima sanoi Norjan yleisradiolle NRK:lle.

– Kotimatka tuntui hyvin pitkältä.

"Pelottavaa ajatella"

Poliisi on yksi hyökkäyksessä haavoittuneista kolmesta ihmisestä. Hän on jo päässyt pois Drammenin sairaalasta, ja hänen odotetaan toipuvan hyvin.

Useat silminnäkijät kertoivat NRK:lle poliisin laittaneen muiden ihmisten pelastamisen oman henkensä edelle ja pyrkineen auttamaan ihmisiä karkuun.

Täpärästi pakoon päässyt Kultima oli torstai-iltana Kongsbergin keskustassa, jossa ihmiset laskivat kaupungin torilla maahan kukkia ja nallekarhuja ja sytyttivät kynttilöitä ja lyhtyjä. Hän kertoo tunteidensa vaihtelevan voimakkaasti.

– Se vaihtelee hyvän olon ja itkemisen välillä.

Jotkut silminnäkijät kertoivat, etteivät heti olleet tajunneet, että nyt oli tosi kyseessä.

-
Kuva: TERJE BENDIKSBY

Hansine Kristine Biringvad oli ulkona tupakalla, kun hän kuuli pamauksen ja näki ihmisten juoksevan pakokauhun vallassa katua pitkin. Sitten hän näki epäillyn hyökkääjän seisomassa jonkin matkan päässä jousen ja nuolien kanssa.

Biringvad oli itsekin ollut matkalla ruokakauppaan, jossa hyökkäys alkoi.

– Jos en olisi pysähtynyt tupakoimaan, olisin ollut kaupassa. Sitä on pelottavaa ajatella.

Hyökkääjän surmaamat 50–70-vuotiaat uhrit olivat poliisin mukaan valikoituneet sattumanvaraisesti. Mies saatiin kiinni runsaat puoli tuntia poliisin saaman ilmoituksen jälkeen.

Epäillylle tehdään täysi mielentilatutkimus

Norjan keskiviikkoisesta jousiasehyökkäyksestä epäilty 37-vuotias tanskalaismies on siirretty terveydenhuollon arvioitavaksi, Norjan poliisi kertoo.

Oikeuspsykiatrit tekevät miehelle täyden mielentilatutkimuksen, jossa selvitetään oliko hän teon aikana täydessä ymmärryksessä. Epäillylle tehtiin jo torstaina alustava mielentilatutkimus. Tutkimusten tulokset vaikuttavat siihen, voidaanko mies tuomita vankeuteen vai pakolliseen psykiatriseen hoitoon.

Epäiltyä esitetään tänään vangittavaksi, mutta hän ei itse ole paikalla kuulemisessa, jossa asiasta päätetään. Poliisi vaatii häntä vangittavaksi neljän viikon ajaksi. Epäilty on myöntänyt teot, joista häntä syytetään.

Hyökkääjä surmasi keskiviikkona viisi ihmistä Kongsbergin kaupungissa. Lisäksi iskussa haavoittui kolme ihmistä. Norjan turvallisuuspoliisin mukaan teko oli terroristinen, mutta teon tarkempia motiiveja ei ole vielä avattu. Miehen kuulustelut jatkuvat.

Poliisi kertoi aiemmin, että teosta epäilty mies oli kääntynyt islaminuskoon ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin.

Norjan uuden pääministerin Jonas Gahr Stören on määrä vierailla Kongsbergissä iskujen tekopaikalla tänään, kertoo sanomalehti Verdens Gang.

Mediatiedot: Lähestymiskielto perheen uhkailusta

Teosta epäilty Espen Andersen Bråthen on syntynyt ja kasvanut Norjassa, mutta on Tanskan kansalainen.

Epäilty oli tuomittu aiemmin lähestymiskieltoon, Norjan media kertoi torstaina. Miehelle määrättiin viime vuonna kuuden kuukauden lähestymiskielto kahta perheenjäsentä kohtaan, kun hän oli uhannut tappaa heistä toisen. Epäilty on tuomittu aiemmin myös omaisuusrikoksista ja vähäisestä määrästä huumeita.

Verdens Gang -lehden mukaan miehen läheiset olisivat olleet tämän käytöksestä huolissaan jo jonkin aikaa.

Norjalaismediassa kiersi torstaina vuodelta 2017 oleva video, jossa esiintyi median mukaan teosta epäilty mies. Videolla hän kertoo "saapuneensa varoituksen kanssa" ja julisti olevansa muslimi. Video oli huolestuttanut miehen ystävää niin paljon, että tämä oli ilmoittanut asiasta poliisille, kertoo ystävää haastatellut Verdens Gang.

– En tiedä, mitä poliisi teki videon saatuaan. Heidän olisi pitänyt tehdä jotain, miehen ystävä totesi lehdelle.

Myös poliisi kertoi olleensa huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies on poliisille entuudestaan tuttu useista eri yhteyksistä.

Poliisin mukaan uhrit keskiviikon iskuun valikoituivat ilmeisesti sattumanvaraisesti. Miehen kerrottiin hyökänneen asuintaloon.