Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Seit­se­män lu­ku­tai­do­ton­ta vel­jes­tä syr­jäyt­ti­vät itsensä Im­pi­vaa­raan - lu­ku­tai­don heik­ke­ne­mi­nen voi johtaa syr­jäy­ty­mi­seen ny­kyään­kin

Suomalaisten lasten ja nuorten lukutaito on rapistunut kuluvan vuosituhannen aikana. Surulliselle muutokselle löytyy syitä niin kouluista kuin kodeistakin. Nyt kehitys aiotaan kääntää uuden lukutaitostrategian avulla.

Suomalaiset eivät osaa enää lukea niin kuin ennen. Lukutaito on rapistunut selvästi kuluvan vuosituhannen aikana. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että lähes 14 prosentilla peruskoulunsa päättävistä suomalaisista nuorista on riittämätön lukutaito arjen haasteista selviämiseen (Kaleva 17.11.).

Ongelmia on aikuisillakin. Kymmenen vuotta vanhan tutkimuksen mukaan 11 prosentilla 16-65-vuotiaista oli suuria puutteita lukutaidossa. Todennäköistä on, että huonosti lukevien osuus on vuosikymmenessä vain kasvanut.

Lukuvaikeudet eivät ole uusi asia.  Aleksis Kiven Seitsemän veljestä kärsivät hekin vakavista lukutaito-ongelmista. He yrittivät parantaa tilannettaan ja yhteiskunnallista asemaansa opettelemalla lukemista lukkarin koulussa. Se ei sujunut vaikeuksitta ja ongelmia tuli Rajamäen rykmentinkin kanssa. Veljekset kokivat joutuneensa niin ahtaalle yhteisössään, että he näkivät parhaaksi syrjäyttää itsensä Impivaaraan.

Lukutaito on perusta hyvinvoinnille ja arjessa selviytymiselle.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.