San­gin­joel­ta löytyi toi­nen­kin si­ni­pyrs­tö, ku­lu­vas­ta vuo­des­ta tulossa linnun esiin­ty­mi­sen huip­pu­vuo­si Suo­mes­sa

Sinipyrstö on runsastunut Suomessa viime vuosikymmeninä.
Sinipyrstö on runsastunut Suomessa viime vuosikymmeninä.
Kuva: Jari Peltomäki/arkisto

Sanginjoella laulaa jo kaksi sinipyrstöä.

- Keskiviikkoaamuna löysin toisen laulavan koiraan, kevään ensimmäisen havainnon tehnyt Metsähallituksen Luontopalvelujen suojelubiologi Ari Rajasärkkä iloitsee.

Ensimmäinen lintu löytyi 21.5. Asmonkorvesta, mitä Rajasärkkä pitää yhtenä tulevan suojelualueen edustavimmista kuusimetsistä.

Nyt Rajasärkkä löysi vanhan koiraslinnun Hirvikankaalta, hieman tulevan suojelualueen ulkopuolelta. Asmonkorven lintu oli höyhenpuvultaan vaatimattomampi nuori koiras, joten kyse on varmuudella eri linnuista.

Tätä edellinen ja ainoa havainto Sanginjoella lajista on tehty kesäkuussa 1953.

Sinipyrstö on levinneisyydeltään itäinen ja Suomessa harvalukuinen vanhojen metsien pesimälintu, ja lajia pitkään tutkineen Rajasärkän mukaan suomalaisista metsälinnuista ehdottomin vanhan, luonnontilaisen kaltaisen metsän vaatija.

Rajasärkän nyt havaitsema lintu on jo kolmas Oulussa on tänä keväänä tehty reviirihavainto lajista, sillä Risto Tornberg löysi Ylikiimingistä toukokuun lopussa laulavan sinipyrstön.

Tästä vuodesta on tulossa Rajasärkän mukaan sinipyrstön esiintymisen huippuvuosi Suomessa.

- Kevätmuuttajamäärät olivat kolminkertaisia aiempiin verrattuna ja reviirien määrässä vuosi on kaikkien aikojen viidenneksi paras jo nyt, Rajasärkkä kertoo.

Aiempi ennätys on vuodelta 2012 ja se oli noin 585 reviiriä koko Suomesta.

Myös tämän vuoden ensimmäinen havainto tehtiin Oulussa.

- Komea vanha koiras peräti niinkin aikaisin kuin 4. huhtikuuta Pikisaaressa, Rajasärkkä kertoo.