Mainos

Sami Kouva etsi omaa paik­kaan­sa 15 vuotta – sin­nik­kyys pal­kit­tiin: Mo­ti­voi­va kou­lu­tus toi hyvän har­joit­te­lu­pai­kan kautta va­ki­tui­sen työn

Peruskoulun jälkeen on vaikea tietää, miksi alkaisi isona. Toimisto- ja talousmerkonomin tutkinto ei tarjonnut työtä ja oululaisen Samin Kouvan pakkaa sekoitti vielä hankala terveysongelma, joka edellytti siistiä sisätyötä. Sinnikäs oman alan etsintä ja hankalan terveysongelman selättäminen palkittiin tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinnolla, jonka hän suoritti Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk).

Sami Kouva valmistui Oamkista tietojenkäsittelyn tradenomiksi vuoden 2022 joulukuussa.
Sami Kouva valmistui Oamkista tietojenkäsittelyn tradenomiksi vuoden 2022 joulukuussa.

Tietojenkäsittelyn tuore tradenomi (amk.) Sami Kouva, 33, on tyytyväinen siitä, että hänen 15 vuotta kestänyt etsintänsä on nyt ohi. Sinnikäs taistelu palkittiin Madetojansalin valmistumisjuhlassa sellaisella erityishuomiolla, että Kouva piti tilaisuudessa valmistujaispuheen.

Peruskoulun jälkeen Kouvan suorittama toimisto- ja talousmerkonomin tutkinto ei tuonut töitä ja viittomakielisen ohjauksen perustutkinto kaatui terveysongelmiin Rovaniemellä, josta ”sentään löytyi rinnalle vaimo”. Datanomin opinnot Rovaniemellä ja ict-alan koulu Oulun Osaolla kaatuivat terveyspulmin.

Myös poliisikouluun valmistava turvallisuusalan perustutkinnon Keminmaalla ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan koulutus Haapavedellä osoittautuivat samojen terveyspulmien takia mahdottomiksi.

”Minulla on krooninen urtikaria. Kohtaus voi johtaa äkilliseen anafylaktiseen shokkiin, joka on hengenvaarallinen tila. Diagnoosin tekemiseen ja tehokkaiden lääkkeiden saamiseen kului aikaa 10 vuotta. Niiden aikana huono terveys esti opiskelun ja minua syyteltiin usein laiskuudesta.”

Myös Kelan linjaus, että kuntoutusrahaa ei voi siirtää seuraavaan koulutukseen, vaikeutti Kouvan elämää. Vuosia valui hukkaan, kun Kouva yritti itse etsiä syitä terveysongelmilleen. Vasta lääkärin tekemä diagnoosi ja oikea lääkitys auttoivat häntä eteenpäin.

”Erityisesti fyysiseen rasitukseen, pakkasiin ja helteisiin reagoiva urtikariani on rauhoittunut ja lääkityskin on tehokas. Sairaus vaatii terveellistä ruokaa, säännöllisiä elämän tapoja ja riittävästi unta. Saan nykyisin kohtauksia vain noin viikon, parin välein”, Kouva sanoo tyytyväisenä.

Sami Kouvalla on vakituinen työpaikka ohjelmistoyritys Esko Systemsissä. Hän tekee enimmäkseen etätöitä.
Sami Kouvalla on vakituinen työpaikka ohjelmistoyritys Esko Systemsissä. Hän tekee enimmäkseen etätöitä.

Sujuvasti harjoittelusta työsuhteeseen

Kouva aloitti tietojenkäsittelyn tradenomin etäopinnot Oamkissa tammikuussa 2019. ”Meidän ryhmä ehti juuri tutustua yhteisessä projektissa, kun Suomessa pamahti päälle korona. Opiskelijahaalareita olen käyttänyt vain yksissä bileissä”, Kouva hymähtää.

Oamkin tietojenkäsittelyn opintoja hän pitää laajoina. ”Opintoja ei ole räätälöity mihinkään tiettyyn rooliin, vaan me saimme valmiudet hyvin monenlaiseen tekemiseen. Opiskelimme esimerkiksi myös kuvankäsittelyä, videoeditointia ja teimme nettisivuja. Opiskelu oli mukavaa, vaikka en olekaan työssäni tarvinnut kaikkia opittuja taitoja.”

Erittäin mieluisa yllätys Kouvalle oli se, että yhden kouluprojektin kautta hän pääsi töihin jo koulutuksen aikana.

”Minä olen saanut koulutuksesta ammatin, työn ja tulevaisuuden.”

”Saimme kahden muun opiskelukaverin kanssa harjoittelupaikat ohjelmistoyritys Esko Systems Oy:ltä. Siellä pidettiin siitä, mitä saimme harjoittelussa aikaiseksi ja meille kolmelle tarjottiin vielä palkallista työharjoittelua. Nyt minulla on Esko Systemsissä vakituinen työpaikka.”

Kouva kirjoitti työharjoittelujakson jälkeen työssä oppimistaan teknologioista työpäiväkirjamallisen opinnäytetyönsä, joka valmistui viime heinäkuussa.

”Opparin kirjoittaminen työn ohessa olisi kyllä venynyt, ellei opinnäytetyötä ohjaava opettaja olisi aktiivisesti tökkinyt minua eteenpäin”, kiittelee Kouva.

Kirjat ovat Sami Kouvalle henkireikä. Hänen lukee hyvin monipuolisesti kirjallisuutta laidasta laitaan.
Kirjat ovat Sami Kouvalle henkireikä. Hänen lukee hyvin monipuolisesti kirjallisuutta laidasta laitaan.

Oman alan etsintään apua koulutuksesta

Kokemuksestaan rohkaistuneena Sami Kouva kannustaa etsimään omaa alaa.

”Jos oma työ ei tunnu mieluisalta tai oman alan töitä ei löydy millään, pitää uskaltaa lähteä etsimään uutta tietä kouluttautumalla. Tämän otin esille valmistujaispuheessanikin. Minä ainakin olen saanut koulutuksesta ammatin, työn ja tulevaisuuden.”

Yhteishaku

Oamkissa kevään ensimmäinen yhteishaku järjestetään 4. –18.1.2023. Haettavana on kansainväliset liiketalouden, tekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan AMK- ja YAMK-tutkinnot. Kansainvälisten tutkintojen opetuskieli on englanti.

Haku ammatillisen opettajan, erityisopettajan ja opinto-ohjaajan koulutukseen on 3.–19.1.2023.

Suomenkielisen koulutuksen kevään yhteishaku järjestetään 15.–30.3.2023.

Tarkemmat ohjeet hakemiseen löytyvät täältä.