Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­muyöl­lä kolmas ta­hal­li­sek­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Sallaan ja Var­tiuk­seen saa­pu­nut tänään yh­teen­sä 75 tur­va­pai­kan­ha­ki­jaa, Var­tiuk­sen ra­ja­ny­li­tys­paik­ka sul­jet­tiin puolen tunnin jat­koa­jan jälkeen

Helsinki
Poliisi johdatti turvapaikanhakijoita Kuhmossa Vartiuksen raja-asemalla tiistaina.
Poliisi johdatti turvapaikanhakijoita Kuhmossa Vartiuksen raja-asemalla tiistaina.
Kuva: JANNE KURONEN

Sallan rajanylityspaikalle saapui keskiviikkona yhteensä 51 turvapaikanhakijaa, Lapin rajavartiosto tiedottaa.

Henkilöt saapuivat raja-asemalle kolmessa eri ryhmässä. Henkilöt olivat Jemenistä, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta. Lapin rajavartioston mukaan yhden maahantulijan vointi oli niin huono, että hänelle tilattiin ambulanssi.

Ihmiset saapuivat kolmessa ryhmässä, joista ensimmäinen tuli rajalle ennen puoltapäivää ja kolmas vähän ennen kuin rajanylityspaikka sulkeutui kahdelta iltapäivällä. Kolmen maissa rajavartiostosta kerrottiin STT:lle, että tähän mennessä puhutetuista kaikki ovat hakeneet turvapaikkaa.

Yhden maahantulijan vointi oli niin huono, että hänelle tilattiin ambulanssi, rajavartioston tiedotteessa kerrotaan.

Rajavartioston alustavan tiedon mukaan tulijoiden joukossa olisi neljä naista ja loput maahantulijoista olisivat miehiä. Lapsia keskiviikkona tulleiden joukossa ei ole ollut.

Ensimmäisen ryhmän saapuessa paikalla ollut STT:n toimittaja kertoi, että aiempien maahantulijoiden tapaan tulijat taluttivat polkupyöriä. Rajavartio saattoi tulijat rajapuomille, jossa heidät tarkastettiin koiran avulla. Suurin osa saapujista vietiin tämän jälkeen odottamaan alueelle pystytettyyn tilapäiseen telttaan, joka suojaa kylmältä säältä.

Vartiukseen 24 tulijaa

Kainuussa Vartiukseen saapui tänään rajanylityspaikan aukiolon aikana 24 ihmistä, kerrotaan Kainuun rajavartiostosta. Kahdessa osassa saapuneet maahantulijat olivat esimerkiksi Intiasta.

Rajavartioston mukaan tulijoiden puhuttelu oli keskiviikkona iltakuudelta vielä kesken ja vasta torstaina tiedetään, anovatko kaikki tulijat turvapaikkaa.

Vartiuksen rajanylityspaikka suljettiin puoli viideltä. Rajanylityspaikka sulkeutuu tavallisesti neljältä, mutta Venäjä pyysi puolen tunnin jatkoaikaa.

Aiemmin päivällä rajanylitysliikenne keskeytettiin kahdesti.

Liikenne oli ensin keskeytyksissä puolenpäivän aikoihin noin puolitoista tuntia. Toisen kerran liikenne pysäytettiin kello kolmen jälkeen iltapäivällä.

Rajaliikennettä on rajoitettu Vartiuksessa viime päivinä useita kertoja rajalle saapuneiden turvapaikanhakijoiden vuoksi. Tiistaina liikennettä rajoitettiin kolmeen otteeseen.

– Toiminta on ollut tänään aiempien päivien kaltaista. Aluksi tilanne on ollut varsin rauhallinen, ja sitten ihmisiä on aika nopeassa tahdissa saapunut jälleen raja-alueelle. Ikävä kyllä tämä ilmiö jatkuu, kapteeni Jouko Kinnunen luonnehti aiemmin päivällä.

Hallitus päätti viime viikolla sulkea osan itärajan rajanylityspaikoista sen jälkeen, kun Venäjän viranomaiset alkoivat päästää Suomen rajalle ihmisiä, joiden matkustusasiakirjat eivät olleet kunnossa. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Viime viikolla annetun päätöksen mukaan Kaakkois-Suomessa Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran sekä Pohjois-Karjalassa Niiralan rajanylityspaikat pysyvät suljettuina helmikuun 18. päivään asti.

Lapissa poliiseja siirretty rekisteröimään tulijoita

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä turvapaikanhakijoita ei tullut itärajan rajanylityspaikoille lainkaan, rajavartiostot kertoivat viestipalvelu X:ssä keskiviikkoaamuna. Itärajalla rajanylityspaikkoja hoitavat LapinKainuunPohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen rajavartiostot.

Tiistaina Kainuussa Vartiuksen rajanylityspaikalle tuli 20 ihmistä, joiden matka-asiakirjat eivät olleet kunnossa. Lapissa Sallan rajanylityspaikalle saapui tiistaina puolestaan 41 turvapaikanhakijaa. Kaakkois-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan ei turvapaikanhakijoita tullut tiistaina ollenkaan.

Tulijat ovat Lapissa vaikuttaneet myös poliisin toimintaan. Lapin poliisin keskiviikkona julkaiseman tiedotteen mukaan Sallan rajanylityspaikan kautta tulleita turvapaikanhakijoita rekisteröidään Lapin poliisilaitoksella.

Tämän vuoksi poliisi on joutunut priorisoimaan tehtäviään ja siirtämään henkilöstöä rekisteröimään sekä puhuttamaan turvapaikanhakijoita, tiedotteessa kerrotaan. Lappiin saapuneiden turvapaikanhakijoiden rekisteröinti on keskitetty Rovaniemen pääpoliisiasemalle.

Varustus puutteellista pakkasille

Kainuun rajavartioston tiedotteen mukaan turvapaikanhakijat ylittivät tiistaina Suomen ja Venäjän rajan jalkaisin tai polkupyörällä eivätkä he suostuneet palaamaan Venäjälle. Osa maahan saapuneista kärsi rajavartioston mukaan kylmettymisestä.

Kinnunen kertoi STT:lle keskiviikkona aamupäivällä, että kylmettyneiden ihmisten hoitoon rajanylityspaikan alueella on varauduttu.

– Tietenkin, mikäli tilanne menisi oikein hankalaksi ja ihmisiä maastoonkin joutuisi, olemme valmistautuneet pelastuslaitoksen kanssa yhteistyöhön tällaisiin pelastustehtäviin liittyen.

Talviseen säähän nähden osalla maahantulijoista erityisesti jalkineet ovat olleet huonoja ja varustus muutenkin osin puutteellista, Kinnunen kertoi.

– Kylmä on varmasti, jos ulkoalueella pitää olla pitkään.

Aamupäivällä pakkasta oli Vartiuksessa Kinnusen mukaan 15 astetta ja tuuli tuntui kiristyvän.

– Se on ankara olosuhde, hän kuvaili.

Itärajalle luvassa runsaita lumisateita

Sää jatkuu rajanylityspaikoilla varsin talvisena. Itärajalle on saapumassa keskiviikkoiltana lännestä sadealue, joka tuo mukanaan runsaita lumisateita, sääpalvelu Forecasta kerrotaan STT:lle. Sateet jatkuvat torstain puolelle.

– Keskiviikko on vielä päivällä suhteellisen poutainen itärajan tuntumassa, päivystävä meteorologi Sara Salonen kertoo.

– Torstain puolella sateet painottuvat juuri itärajalle, ja kyllä siellä lunta tulee. Päivän mittaan sateet sitten heikkenevät.

Salosen mukaan lunta on luvassa itärajalle niin Kainuun Vartiuksessa kuin Lapin Sallassakin.

Lämpötilat liikkuvat alueilla keskiviikkona 10–15 pakkasasteessa. Torstaina sää lauhtuu.

– Vielä torstaiyönä ollaan suurin piirtein samoissa lukemissa kuin keskiviikkona, mutta päivällä pakkanen lauhtuu noin viiteen asteeseen, Salonen kertoo.

– Sallassa voi olla hieman tätä kylmempää mutta ei alle kymmentä pakkasastetta.

Loppuviikolla sää on poutaantumassa itärajalla, ja lumisateet jäävät vähiin. Lämpötilat liikkuvat loppuviikolla noin kymmenen pakkasasteen nurkilla sekä Vartiuksessa että Sallassa.


Kello 16.42: Päivitetty saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä ja tieto Vartiuksen rajaliikenteen toisesta keskeyttämisestä. Maahantulijoiden määrä päivitetty Vartiuksen osalta kello 18.04.