Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Saksan tul­va­ka­tast­ro­fi – po­pu­lis­min sijaan meidän tulisi jär­jel­li­ses­ti kes­kus­tel­la maail­man on­gel­mis­ta

Saksan tulvakatastrofi on järkyttänyt meitä kaikkia ja ajatukset ovat nyt uhrien, omaisten ja läheisten luona. Katastrofin yhteydessä on tärkeää muistaa, että vastaavia luonnonkatastrofeja on tapahtunut kautta aikojen.

Esimerkiksi Saksan Thüringenin osavaltiossa vuonna 1613 tapahtuneen vedenpaisumuksen uhriluku oli 2 261 ja vuonna 1953 tapahtunut tulvakatastrofi vaati Alankomaissa 1 835 kuolonuhria.

Saksan meteorologisen instituutin ilmasto-osaston johtaja Florian Imbery kertoi tulvan jälkeen haastattelussa, että pitää tulvakatastrofin ja ilmastonmuutoksen liittämistä toisiinsa kyseenalaisena. Hänen mukaansa vuodesta toiseen tapahtuvat sään vaihtelut ovat asian yhteydessä merkittävämmät syyt kuin yleiset trendit.

Toinen instituutin meteorologi ihmetteli miksi Saksan viranomaiset eivät ryhtyneet ajoissa evakuoimaan ihmisiä tulva-alueilta julistetuista säävaroituksista huolimatta.

Pidän mauttomana ja epäasiallisena, että eräät poliittiset tahot yrittävät nyt käyttää Saksan tulvia omien poliittisten tavoitteidensa edistämiseen. Populismin sijaan meidän tulisi järjellisesti keskustella maailman ongelmista.

Yksi suuri ongelma muun muassa ilmaston suhteen on syntyvyys Afrikassa. Esimerkiksi Nigerissä naiset saavat keskimäärin edelleen liki seitsemän lasta naista kohden, kun vastaava luku Suomessa on 1,4. Väestönkasvu on siis edelleen räjähdysmäinen Afrikassa. Kehitysavussa tulisi sekä ilmaston että myös Afrikan maiden omien intressien vuoksi vaikuttaa syntyvyyden alentamiseen esimerkiksi tarjoamalla ehkäisyvaihtoehtoja.

Juha Richter

Oulu

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.