Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Säh­kö­pot­ku­lau­dat ovat tulleet jää­däk­seen – pie­nil­lä muu­tok­sil­la voi­sim­me hyötyä mik­ro­liik­ku­mi­ses­ta sen täy­des­sä po­ten­tiaa­lis­sa

Kesä on nurkan takana ja sähköpotkulaudat ovat palanneet katukuvaan ympäri Suomen. Toimivat jaetun mikroliikkuvuuden palvelut tarjoavat kaupungeissa valtavia mahdollisuuksia. Jotta mikroliikkuvuudesta saadaan täysi hyöty irti, kaupungeille on annettava oikeat keinot toimialan säätelyyn.

Sähköpotkulaudat ovat tulleet jäädäkseen; pelkästään Tiereillä tehtiin Oulussa viime vuonna lähes 400 000 matkaa ja ajettiin yli 650 000 kilometriä. Sähköpotkulaudoista on tullut luonnollinen osa kaupunkikuvaa monissa kaupungeissa, ja mainion kevyen liikenteen infrastruktuurin ansiosta Oulu ei ole siitä poikkeus.

Jaetulla mikroliikkumisella on monia etuja; se on edullinen ja päästötön liikkumismuoto, joka vapauttaa tilaa ruuhkaisissa kaupungeissa. Se täydentää joukkoliikennettä ja vähentää riippuvuutta autoista. Oululla on erinomaiset mahdollisuudet toimia kestävän liikkumisen edelläkävijänä. Kaupunkistrategian visiona on nostaa kestävän liikenteen osuus yli 50 prosenttiin kaikesta liikenteestä vuoteen 2030 mennessä. Jaettu mikroliikenne auttaa Oulua tämän tavoitteen saavuttamisessa.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.