Vankilat: Kaleva vie­rai­li nais­van­ki­las­sa ja tapasi vangin, jonka elämän suunnan opis­ke­lu käänsi

Kolumni: Tek­no­lo­gi­sen ke­hit­ty­mi­sen myötä maa­ta­lous on muut­tu­nut ra­di­kaa­lis­ti

Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la ajanut nainen kuoli jää­tyään lin­ja-au­ton alle Turussa – po­lii­sin mukaan en­sim­mäi­nen kuo­le­maan joh­ta­nut säh­kö­pot­ku­lau­ta­tur­ma Suo­mes­sa

Tutkinnanjohtajan mukaan keskiviikkoisen kaltainen onnettomuus "oli ajan kysymys".

Helsinki

Sähköpotkulautaa kuljettanut 23-vuotias nainen kuoli keskiviikkona törmättyään linja-auton kanssa Turussa. Kyseessä oli Lounais-Suomen poliisin rikoskomisario Mika Paaerin tietojen mukaan ensimmäinen sähköpotkulaudalla sattunut kuolemantapaus Suomessa. Paaer toimii tapauksen tutkinnanjohtajana.

Onnettomuus tapahtui keskiviikkoaamuna puoli yhdeksältä Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteyksessä, mikä on Paaerin mukaan yksi Turun vilkkaimmin liikennöidyistä risteyksistä. Törmäys tapahtui ajoradalla suojatien kohdalla, kun potkulaudan kuljettaja lähti ylittämään tietä.

Tilanteessa sähköpotkulautailija jäi paikallisliikenteen linja-auton alle ja kuoli onnettomuuspaikalla.

Poliisi tutkii asiaa epäiltynä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, kuolemantuottamuksena sekä kuolemansyyn tutkintana. Poliisilla ei vielä keskiviikkoiltapäivällä ollut tietoa, mitkä valot paloivat, kun onnettomuus tapahtui.

Kyse oli poliisin mukaan vuokrayrityksen sähköpotkulaudasta.

Tiettävästi ensimmäinen kuolema, mutta tilastointi vajavaista

Myös Liikenneturvan suunnittelijan Tomi Niemen mukaan tapaus olisi tiettävästi ensimmäinen sähköpotkulautailijan kuolemantapaus Suomessa, mutta varmuudella hän ei uskalla sanoa.

– Sähköpotkulautojen onnettomuuksien tilastointi on vielä vähän vajavaista, Niemi kertoo.

Sähköpotkulaudalla tapahtuviin onnettomuuksiin ei ole omaa luokitusta Tilastokeskuksen virallisissa onnettomuustilastoissa. Niemi arvioi, että todennäköisesti iso osa sähköpotkulautojen tapaturmista päätyy luokkaan ”muu”.

Myös iso osa sähköpotkulautailijoiden onnettomuuksista jäänee tilastopimentoon pyöräilijöiden onnettomuuksien tapaan.

Sähköpotkulaudan osuus turmassa "ei merkittävä"

Tutkinnanjohtaja Paaer ei nosta liikennevälinettä merkittävään osaan onnettomuudessa. Hänen mukaansa sähköpotkulauta vertautuu polkupyörään.

Hän toteaa kuitenkin, että uuden liikennevälineen kohdalla voidaan tietyllä tavalla olettaa, että jonkin aikajakson kuluttua silläkin voi tapahtua näin vakava onnettomuus.

– Siinä mielessä voidaan ajatella, että se oli ajan kysymys ja oli odotettua, että tällainenkin joskus tulee, Paaer sanoo.

Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ovat olleet tänä kesänä paljon esillä. Onnettomuudet ovat johtaneet lukuisiin sairaalahoitoa vaatineisiin loukkaantumisiin muun muassa siksi, että niillä ajetaan paljon päihtyneenä. Myös kypärän käyttö on vähäistä.

Ainakin vuokrausyritykset VoiTier ja Lime ovat jo päättäneet laskea potkulautojensa nopeuksia viikonloppuöisin kaupunkialueilla.