Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Sähkön hin­ta­pii­kit kou­rai­se­vat lom­pak­koa mutta tekevät hyvää sääs­tö­ha­luil­le

Viimetalvinen sähkön hinnan sokkinousu näyttää jättäneen pysyvän jäljen kansalaisten energiankäyttöön. Kulutuksen määrässä ja ajoituksissa on parantamisen varaa kuitenkin edelleen.

Maanantaina elokuun 21. päivänä sähkön pörssihinta ei hellinyt kuluttajaa. Yhden kilowattitunnin verollinen keskihinta oli 30 sentin paikkeilla, päivän hintapiikkien aikaan jopa 70 senttiä. Lukemat muistuttivat viime joulukuun kauhun päivistä, kun Venäjän energiakiristys nosti sähkön hintaa koko Euroopassa.

Sen jälkeen hinta on liukunut siedettäviin lukemiin. Esimerkiksi viimeisen neljän viikon keskihinta on ollut 4,5 senttiä. Nyt koettu hintojen ampaisu on johtunut satunnaisista syistä kuten Olkiluodon kakkosreaktorin häiriöseisokista, Ruotsin tuonnin lyhytaikaisesta rajoituksesta ja tyynistä ilmoista.

Vaikka sähkön hinnan nousu kouraisee kuluttajien lompakkoa, hintapiikeillä on myös myönteiset vaikutuksensa. Kansalaiset oppivat, että sähköä voi ja kannattaa säästää. Esimerkiksi oululaiset kotitaloudet ovat kuluttaneet nyt tammi-heinäkuussa sähköä yli 11 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samana jaksona.

Suurimpana syynä alempaan kulutukseen olivat ilmeisesti lämpimät säät, mutta myös valistus ja tahto säästää. Pörssisähkön käyttäjät sekä ne, jotka joutuivat uusimaan sähkösopimuksensa kalliiden hintojen aikaan, saivat erityisen syyn säätää kulutustaan – vaikkapa kääntää lattialämmitystä muutaman asteen alemmaksi tai vähentää viikoittaisia sähkösaunomiskertojaan.

Se, kuinka merkittävä muutos asenteissa on tapahtunut, selviää lopullisesti tuonnempana. Jos sähkön hinta palaa pysyvästi niihin lukemiin, joita koettiin ennen Putinin energiaoperaatiota, tahto tarkastella kulutusta voi hiipua.

Asiantuntijat kuitenkin arvioivat, että ensi talvenakin hinnoissa nähdään heittelyä muttei viime talven kaltaisia töyssyjä. Euroopassa sähkön hintaa sanelee kaasun hinta, ja keskisen Euroopan kaasuvarastot on saatu jo kiitettävästi talven tarpeisiin täytettyä. Suomessa tilannetta helpottaa tasaisesti sähköä puskeva Olkiluoto 3.

Yritysasiakkaiden kohdalla sähkön käyttö ei ole ainakaan Oulussa vähentynyt yhtä rivakkaa tahtia kuin kotitalouksissa. Onko yrityksissä säästöt puristettu esiin jo aiemmin vai onko yritysten toiminnassa ylipäätään vähemmän säästöjen paikkoja? Toivottavasti kyse ei ole tahdon puutteesta.

Sähkön kulutuksen säätely on nyt ainakin kuluttajille helpompaa kuin koskaan. Sähkön markkinahintaa ja ennusteita voi tarkastella kännykän ruudulta, ja samalla tavoin onnistuu yhä useammin myös sähkön käytön ohjailu kuten ajastukset.

Sähkön oletetaan tulevana talvena riittävän verkoissa paremmin kuin viime talvena.
Sähkön oletetaan tulevana talvena riittävän verkoissa paremmin kuin viime talvena.
Kuva: Joel Maisalmi

Energian säästöön kansalaisia ja yrityksiä kannustetaan ennen kaikkea eurojen takia. Viime talvena pontta säästöihin taisi nostattaa myös halu näyttää Kremlille, että täällä ei kiristyksen edessä taivuta.

Vähemmälle huomiolle jää, että sähkön ja muunkin energian säästö on ympäristön säästöä. Niin sanottu päästötönkin energia aiheuttaa päästöjä ainakin rakennusvaiheessaan.

Eikä fossiilisten mahtikaan ole vielä ohi. Viime päivien uutiset kertovat öljyn kulutuksen kasvusta. Tänä vuonna nähdään ehkä uusi ennätys, jonka takana on muun muassa lentomatkustuksen kasvu. Lentoliikenteen puhdistuminen ainakin sähköistymisen kautta on vielä valitettavasti horisontin tuolla puolen.