Pääkirjoitus: Am­mat­ti­lii­tot pu­ris­te­le­vat hal­li­tus­ta vielä lempein ottein – mutta tuskin pitkään

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Torihotelli: Kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Pirjo Sirviö yritti estää to­ri­ho­tel­lin kah­des­ti mutta epä­on­nis­tui

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Säh­kö­bis­nes vaatii kil­pai­lua – ehdotus pelkän pörs­si­säh­kön myyn­nis­tä kai­kil­le saa tut­ki­jal­ta tyr­mäyk­sen

Pelkkä pörssisähkön kauppaaminen ei olisi kuluttajille hyväksi ja vaihtoehtoja tarvitaan, sanoo professori Samuli Honkapuro. Esimerkiksi sähkönmyyntiyhtiö Oomi aikoo myös tuoda uusia tuotteita kuluttajamarkkinoille.

Viime aikoina on tullut markkinoille joitakin sähkösopimuksia, joissa hinta on kiinteä, mutta hintaan voi vaikuttaa kulutuskäyttäytymisellä. Hinnat eivät niissäkään vielä ole olleet halpoja.
Viime aikoina on tullut markkinoille joitakin sähkösopimuksia, joissa hinta on kiinteä, mutta hintaan voi vaikuttaa kulutuskäyttäytymisellä. Hinnat eivät niissäkään vielä ole olleet halpoja.
Kuva: Jussi Leinonen

Suuri osa sähköyhtiöistä myy edelleen henkilöasiakkailleen ainoastaan pörssisähköä toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla.

Tarjolla olevien sähkösopimusten laatu muuttui radikaalisti sähkönhintojen räjähdettyä pilviin Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksesta. Sähköyhtiöt eivät enää uskaltaneet pitää tarjolla muita kuin sähkön pörssihintoihin sidottuja sopimuksia.

Esimerkiksi Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto (STUL) on ollut sitä mieltä, että sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta tehokkain ratkaisu olisi lopettaa perinteiset kiinteähintaiset sähkösopimukset kokonaan.

Energiamarkkinoiden professori Samuli Honkapuro LUT-yliopistosta sanoo, että tarjonnan kutistuminen pelkkään pörssisähköön ei olisi markkinoiden ja kuluttajien kannalta hyvä asia. Monipuolisempi markkina tuo myös mahdollisuuksia erilaisiin tuotteisiin ja lisää kilpailua.

Pörssisähköä ei kannata Honkapuron mielestä pitää mörkönä, mutta hän välttäisi ylimääräistä sääntelyä, joka estää uudenlaisia palvelutuotteita.

– Sähkön myyntitoiminta on vapaata kilpailua.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.