Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Saa­rik­ko Ylellä: Teol­li­suu­des­ta tulee en­sim­mäi­siä heik­ko­ja vies­te­jä taan­tu­man uhasta, kom­men­toi myös Marinin juh­lin­ta­ko­hua

Helsinki
Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon (kesk.) mukaan hänellä ei ole mitään syytä epäillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) tavoitettavuutta. Arkistokuva.
Keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon (kesk.) mukaan hänellä ei ole mitään syytä epäillä pääministeri Sanna Marinin (sd.) tavoitettavuutta. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Suomen teollisuudesta ja yrityksistä tulee ensimmäisiä heikkoja viestejä taantuman uhasta, sanoo valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Saarikko sanoi Ylen Ykkösaamussa, että yritykset eivät tahdo saada raaka-aineita. Tämä vaikeuttaa tilausten täyttämistä. Lisäksi Saarikon mukaan yksittäisten yritysten tai tiettyjen teollisuuden edustajien viesti on tällä hetkellä se, että vähentyvistä tilauksista on perusteltua olla huolissaan.

Valtiovarainministeri huomautti, että pienenä ja vientivetoisena maana Suomi on erittäin vahvasti sidoksissa siihen, mitä esimerkiksi Saksassa tulee tapahtumaan.

– Jos tämä olisi vain taloutta, tämä olisi helpompaa, mutta kun täällä on taustalla sota, ja sen käänteet ovat arvaamattomat, ja se tekee tästä kaikesta epävarmempaa, Saarikko sanoi.

Hän vakuutti Suomen selviävän, mutta vetosi pitämään huolta maan kilpailuvalmiudesta sitä silmällä pitäen, että talous alkaa taas nousta.

– Siksihän me nyt satsaamme vaikka tuotekehitykseen ja uuden suunnitteluun, teemme verokannusteita yrityksiin, että emme hyytyisi, vaikka taantuma tulisikin.

Bilekohu ei vaikuta luottamukseen

Hallituksen toiseksi suurinta puoluetta johtava Saarikko kommentoi lähetyksessä myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) vapaa-ajan viettoa. Saarikko piti olennaisena kysymystä siitä, ovatko keskeiset poliitikot aina tavoitettavissa.

– Tähän pääministeri on antanut perusteellisen vastauksen, eikä minulla ole sitä syytä epäillä, Saarikko sanoi.

Saarikko ilmoitti haastattelussa käyttäneensä koko viikon ensi vuoden budjetin valmisteluun. Tämän jälkeen keskustajohtaja sai vastata kysymykseen luottamuksesta pääministeriä kohtaan.

– Hallituksen toimintakyky ja mahdollisuus jatkaa hallitusyhteistyötä riippuu asioista.

Hän myös sanoi ymmärtävänsä, että vallankäyttäjiin kohdistuu mielenkiintoa, mutta sanoi myös jokaisen ihmisen kaipaavan työhönsä katkoksia. Marinin vapaa-ajan juhlintaa kuvaavien videoiden katselua Saarikko luonnehti hiukan kiusalliseksi, koska niitä ei oltu kuvattu siinä tarkoituksessa, että kaikki suomalaiset katsoisivat niitä.

– Aikuinen ihminen vastaa itse vapaa-ajanvietostaan. Kuten pääministeri on todennut, siitä tekee arvion Suomen kansa viime kädessä. En ryhdy moraalinvartijaksi. En myöskään ryhdy nyt mediakriitikoksi.

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 12.18.