
Oululainen Paula Halonen on vienyt ryhmiä matkoille jo noin kymmenen vuoden ajan. Hän on yksi useista matkanvetäjistä Eläkeliiton Oulun yhdistyksessä, jossa jäseniä on 1 100. Keskimäärin Paula on vetänyt 1–2 matkaa vuodessa.
”Tulevissa matkoissa vetovastuullani on ruskamatka Lappiin ja Jäämeren rannalle. Eläkeliiton Oulun yhdistyksellä on tulossa lisäksi muiden matkailutoimikunnan jäsenten vetämänä erilaisia kotimaan matkoja”, Paula juttelee.
Oulun yhdistyksen ohella Paula on mukana myös Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin matkailutoiminnassa, jossa toimintaa järjestetään koko maakunnan yhdistyksille.
”Viime kesänä teimme muun muassa matkan Geirangeriin. Piiritasolla tarjonnassa olevat matkat ovat hyviä erityisesti pienemmille yhdistyksille. Tämän lisäksi toimin ryhmänkerääjänä myös Pohde Vaparin seniorijaostossa, jonka toiminta on tosin muuttunut uuden hyvinvointialueen myötä. Tällä hetkellä toiminta hakee vielä muotoaan, mutta jatkamme seniorijaostona”, Paula valaisee.

Päiväreissut ovat erityisen suosittuja, ja parhaimmillaan lähialueen teatterimatkalle on suunnattu joskus kahdellakin linja-autolla – myös Ahvenanmaalle, Pohjolan kuninkaallisiin pääkaupunkeihin ja Lofooteille on matkattu.
Kattava varautuminen ja ohjeistus takaavat miellyttävät matkat
Mukanaolijoiden ikähaitari yltää joskus jopa yli 90 vuoteen, joten ryhmänkerääjän merkitys ja vastuu korostuvat. Tapana on ollut pitää osallistujille infotilaisuus ennen jokaista pidempää matkaa.
”Myös Pohjolan Matkan yhteyshenkilö on usein ollut mukana kertomassa matkaohjelmasta. Kun kyse on seniori-ikäisistä ihmisistä, erityisesti ajomatkojen pituudet ja kävelymatkojen osuudet ovat hyvä käydä läpi. Lähtijöille on myös monistettu omat ohjelmat, joissa on tärkeimmät infot matkan kulusta”, Paula kertoo.
Sanonta ”kaikkeen pitää varautua” on monille ryhmänvetäjille tuttu. Mutta mitä se kaikki tarkoittaa käytännössä, onkin jo toinen juttu.
Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla työuransa tehnyt Paula mainitsee, että laukusta löytyy välineitä myös terveyden seurantaan sekä apua mahdolliseen matkapahoinvointiin. Paula muistuttaa myös, että kaikilla tulee olla matkaa varten voimassa oleva matka- ja tapaturmavakuutus.
Sujuvaa yhteistyötä Pohjolan Matkan kanssa jo 10 vuotta
Yhteistyö Pohjolan Matkan kanssa on kestänyt jo kymmenen vuotta. Paulan mukaan tärkeää on ollut erityisesti neuvotteluvara ohjelmaan liittyen sekä huomiointikyky matkustajien erityistarpeiden osalta.
”Kyllä me aina matkoja vertailemme. Pohjolan Matkalta on löytynyt laatua, tasoa ja ystävällistä palvelua. Esimerkiksi majoituspaikkaa valitessa on huomioitava, että huoneissa tulee olla ammeen sijaan kunnon suihkutilat. Meille myös esimerkiksi opaspalvelut ovat olleet tärkeitä, sillä heidän avullaan uudesta kohteesta saa enemmän irti.”
Kokenut ryhmänkerääjä suosittelee lämpimästi Pohjolan Matkan ryhmänkerääjille suunnattuja matkoja ja esittelytilaisuuksia.
”Näistä on saanut hyvin vinkkejä isoille ryhmille organisoitavista matkoista sekä kohteista, jotka sopivat ikäihmisille. On myös todella hyödyllistä vaihtaa ajatuksia ja ideoita muiden ryhmänkerääjien kanssa.”

Paula jakaa vielä iloisen huomionsa siitä, että matkailu on jälleen löytänyt tiensä matkailevien ihmisten arkea piristämään.
”Monet meistä eivät enää yksin tai kaksin mielellään kulje omalla autollaan. Lisäksi yhteiset matkat vahvistavat yhteenkuuluvuutta ja tuovat hyvää mieltä. Ryhmämatkat kiinnostavat tutussa seurassa. Etenkin kotimaan matkat kiinnostavat, ja on ollut mukava huomata, että kotimaastakin löytyy ryhmälle uusia, mielenkiintoisia matkakohteita, joissa ei olla vielä käyty.”
Paula nostaa tästä esimerkiksi OYS Senioreiden viimekesäisen kesämatkan Vääksyyn, Porvooseen ja Haikon Kartanoon.
”Tästä matkasta tuli hyvää palautetta, ja siitä pidettiin myös, että pitkien ajomatkojen varrella oli nähtävää ja käyntikohteita – muun muassa vierailu Verlan tehdasmiljöössä oli mielenkiintoinen.”