Suomessa ovat monet asiat jääneet huonolle hoidolle tai täysin hoitamatta, ja suurimmat puutteet löytyvät ruuan- ja energiantuotannosta. Ruuan saamme pelto- ja eläintuotteina. Pystyisimme tuottamaan kaiken tarvitsemamme ruuan kotimaassa, mutta kotimaisen tuotannon osuus on vain 70 prosenttia ja ulkomaisen 30 prosenttia.
Kun Venäjän kauppa tuli kansainväliseen sääntelyyn, meillä on ollut vaikeuksia sen ylijäämäruuan sijoittelussa, jota tarpeeton tuonti meille aiheuttaa. Sen tuotantokustannusten vuoksi ruualle muodostuu korkeampi hinta kuin on ulkomailta tarjolla olevalla ruualla.
Tähän asiaan ei pystytä nykyisellä lainsäädännöllä puuttumaan. Tehtävä jää ravintoloille ja muille valmisruuan tuottajille. Jotkut niistä ilmoittavatkin käyttävänsä vain kotimaisia raaka-aineita. Tarvitaan politiikkaa, jotta kalliimpaa ruokaa tuottavalle kotimaiselle viljelijälle varmistetaan riittävä toimeentulo. Tässä asiassa meillä on paljon parannettavaa.