Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Ruskon jä­te­kes­kus ha­lu­taan auki ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­ses­ti – ete­läis­tä Oi­va­pis­tet­tä ei ra­ken­ne­ta lä­hi­vuo­si­na: "Yhden paikan ope­roin­ti on edul­li­sem­paa kuin kahden"

Kiertokaari haluaa panostaa Ruskon jäteasemaan eikä lähde rakentamaan vielä toista Oivapistettä, vaikka kaavamuutos Perävainiolla menisikin läpi.

Oulu
Ruskon jäteasemaa haluttaisiin kehittää niin, että kotitaloukset voisivat toimittaa jätteitä kierrätykseen ympärivuorokautisesti.
Ruskon jäteasemaa haluttaisiin kehittää niin, että kotitaloukset voisivat toimittaa jätteitä kierrätykseen ympärivuorokautisesti.
Kuva: Pekka Peura

Oulussa on parhaillaan vireillä kaavamuutos, joka toteutuessaan mahdollistaisi Oivapiste-jäteaseman rakentamisen Perävainion kaupunginosaan.

Alun perin ajatuksena oli, että toinen Ruskon Oivapisteen kaltainen jäteasema helpottaisi painetta Ruskossa. Suunnitelmissa oli, että jäteasema olisi ollut toiminnassa jo viime syksynä.

Nyt kuitenkin Kiertokaaren toimitusjohtaja Sami Hirvonen kertoo, että Oivapistettä ei tehdä lähivuosina, vaikka kaavamuutos on yhä vireillä.

– Se voitaisiin tehdä joskus sitten, kun saadaan kestävä rahoitusmalli. Se edellyttäisi jätehuollon perusmaksun käyttöönottoa, mutta sellaista meillä ei ole vielä Oulun alueella. Perusmaksu eli asuinhuoneistojen pieni kuukausimaksu on jo käytössä suuressa osassa Suomea. Tällä maksulla rahoitetaan hyötyjätteiden vastaanottojärjestelmän investointeja sekä käyttökuluja.

Yölläkin auki?

Sen sijaan Kiertokaari haluaa kehittää Ruskon Oivapistettä.

– Tärkeimpänä on aukioloajan laajentaminen. Tavoitteemme on, että olisimme auki 24/7 niille palveluille, että kierrätettävästä tavarasta pääsisi eroon. Se tarkoittaisi muun muassa uuden rakentamista ja uusia tietojärjestelmiä.

Lähin kuvaillun kaltainen järjestelmä on Seinäjoella, jossa kuntajäteyhtiö Etappi on avannut uuden RE-piste-hallin.

Se toimii niin, että asiakas lataa sovelluksen, jonka kautta hän ilmoittaa etukäteen jätteistä, jotka aikoo tuoda kierrätykseen. Halliin pääsee sisälle ilmoitetun rekisteritunnuksen ja pankkikorttivarauksen jälkeen.

Ruskossa asioi noin 400 asiakasta päivässä. Hirvonen toivoo, että laajemmat aukioloajat vähentäisivät ruuhkaa ja parantaisivat ihmisten kierrätysintoa.

– Jos päästään 24/7-asiointiin, uskon, että se tasaisi ruuhkahuippuja.

Perusmaksu mietinnässä

Perävainiolle suunnitellusta eteläisen Oivapisteen kaavaluonnoksesta pidettiin tiedotus- ja keskustelutilaisuus joulukuussa, ja kaavaluonnos oli nähtävillä viime perjantaihin saakka.

Sami Hirvonen kertoo, että vuosien työ on haluttu saattaa loppuun, vaikka tiedossa on ollut, että toinen Oivapiste ei ole nyt ajankohtainen.

– Näimme, että työ on järkevää tehdä loppuun. Ei ollut ihan helppoa löytää paikkaa, johon tuollainen jäteasema voitaisiin tehdä. Sinne voidaan kenties myöhemmin tarvittaessa tehdä toinen Oivapiste.

– Nyt olemme kuitenkin laskeneet, että on paljon kannattavampaa sijoittaa palvelun kehittämistä Ruskoon – materiaalin kierrätyksen ja kaiken muunkin näkökulmasta. Yhden paikan operointi on edullisempaa kuin kahden.

Hirvosen mainitsema perusmaksu saattaa silti olla tulevaisuudessa edessä.

– Meidän täytyy vakavasti tarkastella sitä, mikä on tämän kiertotalouden kestävä rahoitusmalli. Loputon jätemaksujen korottaminen ei ole sitä. Näkisin kiertotalousmaksun tai perusmaksun erittäin tärkeäksi.