Kuvagalleria: Ter­wa­hölk­kä ja -ma­ra­ton juos­tiin jälleen Oulussa

Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ruotsi juotti Suo­mel­le yli­voi­ma­myrk­kyä ja voitti Hel­sin­gin EHT-tur­nauk­sen

Helsinki
Leijonien maalivahtina pelasi sunnuntaina Jussi Olkinuora.
Leijonien maalivahtina pelasi sunnuntaina Jussi Olkinuora.
Kuva: IIHF

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue esitti tehokasta ylivoimapeliä Helsingin EHT-turnauksen kahdessa ensimmäisessä ottelussa, mutta sunnuntain päätöspelissä Ruotsi juotti tuttua myrkkyä ja otti 3–1-voiton ylivoimamaaliensa vauhdittamana. Panoksena oli turnausvoitto, jonka Ruotsi vei mukanaan länteen puhtaalla kolmen voiton sarjalla. Myös Suomi voitti Venäjän ja Tshekin.

– Ainahan se harmittaa, kun häviää. Olin tyytyväinen asenteeseemme. Meillä oli hyvä asenne läpi turnauksen, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi TV5:n haastattelussa.

Sunnuntain iltaottelun avauserässä Suomi sai paikkansa ylivoimalla, mutta Ruotsi käytti paikkansa paremmin. Anton Lander hyödynsi Petteri Lindbohmin kaksiminuuttisen ja viimeisteli Tre Kronorin 1–0-maalin erän loppupuolella.

Toisessa erässä sama toistui, kun Suomi ei onnistunut ylivoimalla. Ruotsin viisikko sen sijaan oli tehokas, ja Jesper Olofsson teki lukemiksi 2–0. Leijonillakin oli tilaisuutensa, mutta Ruotsin puolustus ehti väliin Harri Pesosen läpiajossa eikä Toni Rajalakaan saanut mustaa verkkoon vielä selkeämmästä tilanteestaan. Erän loppuhetkillä Henrik Tömmernes kuritti ylivoimalla.

– Tehokkuutta puuttui. Toisessa erässä hävisimme liikaa aloituksia, ja niiden seurauksena kärsimme pari takaiskua alivoimalla, Jalonen tuumi.

Leijonat tuli räväkästi päätöserään ja sai kaivatun kavennusmaalin. Heikki Liedes teki ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa Miro Aaltosen esityön jälkeen. Erän loppupuolella Sami Vatanen ei saanut kavennettua avopaikasta eikä loppurynnistys kuudella kenttäpelaajalla tuottanut tulosta.

Seuraava EHT-turnaus pelataan joulukuun puolivälissä Venäjällä.

– Ennen sitä käyn Lehtisen Jeren kanssa Pohjois-Amerikassa, Jalonen viittasi GM Lehtisen kanssa tehtävään pelaajatarkkailumatkaan.

– Moskovan-turnaus onkin jo kuukauden päästä, päävalmentaja katseli tulevaan.

Kauden päätavoitteet ovat helmikuun olympialaiset Pekingissä ja toukokuun MM-kilpailut Tampereella.