Mainos

Ruoto avasi myy­mä­län Ouluun – Kahden miehen pyö­rit­tä­mä pien­yri­tys kasvoi ka­las­tus- ja met­säs­tys­vä­li­ne­kau­pan etu­ri­vin te­ki­jäk­si 10 vuo­des­sa

Ruoto kasvoi kymmenessä vuodessa pienestä perhokalastuskaupasta metsästyksen ja kalastuksen suurimmaksi erikoisliikkeeksi. Nyt intohimoisten metsästäjien ja kalastajien asiakaspalvelusta päästään nauttimaan myös Oulussa, kun Ruoto avasi uuden myymälän Joutsensillan kupeeseen marraskuun lopulla.

Jari Mattila on paitsi Ruodon tuoreen Oulun myymälän myymäläpäällikkö, myös kokenut urheilukalastaja itsekin.
Jari Mattila on paitsi Ruodon tuoreen Oulun myymälän myymäläpäällikkö, myös kokenut urheilukalastaja itsekin.

Suomen suurin kalastus- ja metsästystarvikkeiden erikoisliike Ruoto rantautui Ouluun, kun se avasi myymälän Limingantulliin 19.11.

Suuren 1 200 -neliöisen myymälän avaaminen juuri Ouluun oli luonteva seuraava askel metsästys- ja kalastusvälineketjulle, jolla on jo myymälät maan suurimmilla paikkakunnilla tai niiden läheisyydessä: Tampereella, Tuusulassa ja Kaarinassa. Oulussa ja sen ympäristössä innokkaita metsästyksen ja kalastuksen harrastajia on runsaasti.

”Oulussa on paljon harrastajia, mutta jo nyt huomaa, että meillä käydään kauempaakin, aina Lapista ja Kainuusta saakka. Kysyntää alueella siis riittää”, tuoreen Ruoto-liikkeen myymäläpäällikkö Jari Mattila luonnehtii.

Perhokalastuskauppa kasvoi kattavaksi eräilyn erikoisliikkeeksi

Ruoto aloitti toimintansa vuonna 2012 puhtaasti perhokalastukseen keskittyneenä pienyrityksenä. Sittemmin valikoima on laajentunut kattamaan muitakin kalastusmuotoja. Perhonsidonta- ja perhokalastusvarusteiden lisäksi myymälöiden hyllyt notkuvat viehekalastus-, pilkki- sekä vetouisteluvälineistöä.

Metsästysvarusteisiin yritys on puolestaan alkanut panostaa voimakkaasti viime vuosina, ja metsästysvalikoima on kasvanut käsittämään niin aseet ja patruunat, metsästysoptiikan kuin riistakameratkin.

Oulun myymälän avajaiset marraskuussa herättivät kuhinaa paikallisessa harrastusyhteisössä.
Oulun myymälän avajaiset marraskuussa herättivät kuhinaa paikallisessa harrastusyhteisössä.

Ruodossa ollaan vakuuttuneita siitä, että he kykenevät varustamaan niin uuden harrastajan kuin kokeneenkin eränkävijän.

”Ei ole parempaa paikkaa aloittaa harrastusta kuin tulla näistä ovista sisään. Vaikka joku tulisi pelkästään alkkareissaan myymälään, meiltä löytyisivät kaikki tarvikkeet ja neuvot, joilla asiakas saataisiin täysin varusteltuna kalalle tai metsälle”, Mattila maalailee epätodennäköisen mutta kuvaavan esimerkin keinoin.

Ruoto tuntee paikalliset kalavedet

Vaikka Ruodon valikoima on laaja, ovat sen painopisteet selvät: metsästys ja kalastus, joista ei ole haluttu lähteä rönsyilemään ydintekemisen kustannuksella muille tuotealueille.

”Monet asiakkaamme ovat kiitelleet sitä, että meillä on tällainen laaja valikoima kalastus- ja metsästysvälineitä, eivätkä ne ole vain yksi nurkkaus kaiken muun tavaran seassa”, Ruodon markkinointipäällikkö Timo Kontio valaisee ydinasioihin keskittymisen painoarvoa.

Ruodon jokainen myymälä ja verkkokauppa jakavat yhteisen perusvalikoiman, jonka ohella kullakin myymälällä on vapaat kädet räätälöidä valikoimaansa paikallisiin tarpeisiin istuvaksi. Lisäksi hyllyille tahdotaan paikallisia tuotteita, kuten alueella tehtyjä käsityövieheitä.

Paikallisuutta on myös se, että myyjät itsekin kalastavat ja metsästävät Oulussa ja laajemminkin Pohjois-Suomessa. Näin ollen paikallisten harrastajien tarpeet sekä alueen riistamaat ja kalavedet ovat heille jo tuttuja. Myymäläpäällikkö Mattila lupaakin, että myös vinkit kala-apajista kuuluvat hintaan, pienin reunaehdoin:

”Se ei syntiä tee, joka kalajuttuja kertoo, vaan se, joka niihin uskoo”, Mattila veistelee pilke silmäkulmassaan.

Ruodon liiketoiminta alkoi perhokalastuksesta, ja siinä tarvittavat varusteet kahluuhousuja myöten ovat yhä keskeinen osa laajentunuttakin kalastusvalikoimaa.
Ruodon liiketoiminta alkoi perhokalastuksesta, ja siinä tarvittavat varusteet kahluuhousuja myöten ovat yhä keskeinen osa laajentunuttakin kalastusvalikoimaa.

Harrastaminen kuitenkin kehittyy alati, ja lajiin vihkiytyneiden ruotolaisten sormi on koko ajan harrastajayhteisön pulssilla.

”Opiskelemme Oulua koko ajan. Haluamme valikoimassamme huomioida lähiseudun harrastajien tarpeet, kuten Torniojoen tai Merikosken kalastuksen erikoispiireet”, Mattila kertoo.

Esimerkiksi näistä paikallisista vivahteista Mattila nostaa Oulujoen suistossa runsaasti harrastetun punttikalastuksen, joka taas on Etelä-Suomessa harvinaisempaa. Näin ollen punttikalastustarvikkeet tulevat näkymään kauden lähentyessä Oulun myymälän hyllyillä.

Harrastajilta harrastajille

Ruoto on avaamassa alkuvuodesta 2023 myymälän myös Kuopioon, mikä nostaa henkilöstön määrän yli 50:een. Huomionarvoista luvussa on se, että yhtä lukuun ottamatta jokainen ketjun työntekijä johdosta myymälätyöntekijöihin on joko metsästyksen tai kalastuksen piintynyt harrastaja.

Jokainen työntekijä tuo luonnollisesti pöytään harrastustietämyksensä lisäksi ammatillisen osaamisensa. Molemmat puolet korostuvat erityisesti asiakaspalvelussa ja ohjaavat myös tuotevalikoiman kehittämistä. Ruoto myy vain tuotteita, joita he itse harrastaessaan käyttävät.

”On tärkeää, että myyjä voi seistä tuotteidensa takana ja tietää, mitä myy. Kun itse harrastaa, tuntee varusteet ja niiden käyttökohteet”, Mattila pohtii.

Mattila itse on harrastanut urheilukalastusta eri muodoissaan jo 50 vuoden ajan. Siinä ajassa hänelle on muodostunut kirkas kuva siitä, millaista kalastus eri kalavesillä on ja mitkä eri kalastusmuotojen vaatimukset ovat.

Mattilan tapaan ruotolaiset tuntevat tuotteensa harrastuksensa kautta, mutta säännölliset tuotekoulutukset kuuluvat myös ammattitaidon pönkittämiseen.
Mattilan tapaan ruotolaiset tuntevat tuotteensa harrastuksensa kautta, mutta säännölliset tuotekoulutukset kuuluvat myös ammattitaidon pönkittämiseen.

”Luotan näkemykseeni ja uskallan rehellisesti sanoa, että tätä tarviketta tarvitset ja tätä et. Asiakkaan tarpeen mukaan on edettävä, oli kyseessä sitten elämäntapakalastaja tai satunnainen pilkkijä. On myyjän vastuulla myydä aiottuun käyttöön tarkoituksenmukainen tuote”, Mattila linjaa.

Suomessa kalastusta ja metsästystä harrastetaan monin eri tavoin, niin myös Ruodolla, joten tietämys eri kalastus- ja jahtitavoista on sen myymälöissä vahvasti edustettuna. Asiakas ohjataan aina asiasta parhaiten tietävän asiakaspalvelijan puheille, millä varmistetaan asiantuntevin palvelu.

Riittävä asiantuntemus varmistetaan jo työvuorolistoja laadittaessa. Esimerkiksi asepuolen ekspertit sijoitetaan aina eri työvuoroihin, jotta paikalla olisi aina syvällistä aseosaamista.

Lopulta kaikki palaa kuitenkin siihen, että asiakkaan käyttötarkoitukseen on myyty sopiva tuote. Sellainen tuote palvelee hyvin ja tuottaa onnistumisia ja tyytyväisyyttä.

”Se on melkein kuin itse saisi kalan, kun asiakas onnistuu”, Mattila kertoo vakuuttaen, ettei tunne lainkaan saaliskateutta asiakkaiden onnistumisista.

Pienyritys kasvoi varteenotettavaksi tekijäksi

Kun Ruoto aloitti toimintansa vuonna 2012, mukana olivat vain nykyinen toimitusjohtaja ja suurin omistaja Joonas Oksanen kalakaverinsa kanssa. Kahden miehen pienyritys keskittyi aluksi täysin perhokalastustarvikkeisiin.

Metsästys on tullut näkyväksi osaksi Ruodon valikoimaa viime vuosina. Aseiden, optiikan ja metsästyselektroniikan ohella hyllyiltä löytyy myös metsästysvaatteita monenlaisiin jahteihin.
Metsästys on tullut näkyväksi osaksi Ruodon valikoimaa viime vuosina. Aseiden, optiikan ja metsästyselektroniikan ohella hyllyiltä löytyy myös metsästysvaatteita monenlaisiin jahteihin.

Liikekumppani jäi sittemmin toiminnasta sivuun ja mukaan tuli kotimaisia sijoittajia, ja yrityksen omistus on pysynyt täysin kotimaisissa käsissä. Kymmenessä vuodessa Ruoto on kasvanut liikevaihdolla ja tuotemäärällä mitattuna alan suurimmaksi erikoisliikkeeksi. Viime vuonna se oli myös maan eniten metsästysaseita myynyt yksittäinen toimija.

Intohimon ja harrastuneisuuden osuutta kymmenvuotisessa kasvussa ei voi väheksyä.

”Meillä kaikki suhtautuvat metsästykseen ja kalastukseen intohimoisesti, mikä näkyy asiakaspalvelussa ja asiantuntemuksessa sekä ruokkii asiakastyytyväisyyttä. Uskon sen olleen kasvumme kulmakiviä”, analysoi Kontio, jonka harrastushistoria on perhokalastuksen, perhonsidontakilpailujen sekä harrastuksen valokuvaamisen täyttämä.

Lisäksi tavaran riittävyydestä on uskallettu huolehtia epävarmoinakin aikoina, ja tuotteita on hankittu riskilläkin runsaasti varastoon. Se on kannattanut, ja tuotteiden saatavuus sekä asiantuntemus ovat synnyttäneet vastakaikua harrastavassa yleisössä.

Viidakkorummun pauhu on osaltaan myös varmistanut sen, että kalastukselle ja metsästykselle omistautuneita työntekijöitä on ollut riittävästi saatavilla.

”Jo ennen kuin olemme edes tiedottaneet uuden myymälän avaamisesta, ovat harrastajat saaneet asian tietoonsa, ja pöydällämme on pino työhakemuksia jo ennen rekryn avautumista”, Kontio naurahtaa.

Tutustu Ruodon verkkokauppaan ja Oulun myymälään: Ruoto.fi.

Ruoto Mega Store Oulu
  • Alasintie 10, 90400 Oulu, Joutsensillan kupeessa
  • Puh: 020-779097
  • oulu@ruoto.fi
  • Avoinna: arkisin 10–20, lauantaisin 10–18, sunnuntaisin 11–16