Mainos

Ruka avaa Maston rin­ne­alueel­la Suomen no­peim­man las­ket­te­lu­his­sin

Hiihtokeskus tarjoaa itsenäisyyspäivänä kaikille laskettelijoille maksuttoman kyydin uudella Masto Expressillä. Laskettelijat pääsevät tutustumaan uuteen neljään rinteeseen ilmaiseksi.

Uusi Masto Express nostaa Maston huipulle 4000 laskettelijaa tunnissa.
Uusi Masto Express nostaa Maston huipulle 4000 laskettelijaa tunnissa.

Ruka avaa itsenäisyyspäivänä täysin uudistetun Maston rinnealueen. Aluetta on kehitetty yhteensä 14 miljoonalla eurolla kuluneen vuoden aikana, ja uuden 8-paikkaisen nopean tuolihissin lisäksi alueella on neljä uutta koko perheelle soveltuvaa rinnettä.

Laskijat voivat nyt siirtyä helppoja rinteitä pitkin Vuosselin suositulta alueelta väljemmille ja rauhallisemmille rinteille Mastoon.

”Itsenäisyyspäivästä alkaen Mastolla kulkee Suomen ensimmäinen 8-paikkainen tuolihissi. Lähimpiä vastaavia hissejä saa hakea Keski-Euroopan rinteiltä Italiasta, Itävallasta, Sveitsistä ja Saksasta”, Rukakeskuksen rinnetoiminnanjohtaja Matti Parviainen kertoo.

Masto Express -tuolihissi on samalla Suomen nopein lasketteluhissi. Avajaisten kunniaksi se vie itsenäisyyspäivänä halukkaat laskijat maksutta tutustumaan uusiin rinteisiin.

Kuomullisen hissin vauhti on 6 metriä sekunnissa ja se nostaa Maston huipulle 4 000 laskettelijaa tunnissa. Toinen ankkurihisseistä jää Mastoon helpottamaan hiihtolomien ja pääsiäisen ruuhkia.

Rukalle on hankittu myös 50 uutta lumitykkiä, joista 40 vastaa Maston lumetuksesta ja loput Pessarin rinteiden lumivarmuudesta. Uusien lumitykkien avulla Maston rinteet voidaan avata jatkossa jo joulukuun alussa.

Uudet tehokkaat lumitykit nostavat lumetuksen vesitehoa 50 prosentilla. ”Lumetuskausi lyhenee entisestään ja lumetus voidaan lopettaa kokonaan tammi–helmikuussa”, Parviainen sanoo.

Myös rinteiden valaistusta on uusittu. Rinteet valaistaan nyt kirkkailla led-valoilla, jotka ovat 30 prosenttia energiatehokkaampia.

Maston 14 miljoonan euron investointiin on saatu Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n investointitukea. Tuen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tykkylaakson seikkailurinteessä voi löytää tykkymonstereiden pesän ja tulipaikan evästaukoa varten.
Tykkylaakson seikkailurinteessä voi löytää tykkymonstereiden pesän ja tulipaikan evästaukoa varten.

Huipulla komeat RUKA-kirjaimet

Maston neljä uutta rinnettä on suunniteltu perheitä ajatellen.

Tykkylaakson seikkailurinne vie jännittävien, tykkylumisten metsäsaarekkeiden välissä risteilevälle reitille. Talven värein valaistut ja tykkylumen peittämät puut voivat näyttää vaikka salaperäisiltä tykkylumimonstereilta. Reitin varrella seikkaileva voi löytää myös tykkymonstereiden pesän ja tulipaikan evästaukoa varten.

Vauhtia ja hauskoja laskettavia muotoja lumilla tarjoaa FunSlope temppurinne, jonne monet lapset kiirehtivät saatuaan tuntuman suksilla liikkumiseen. Täällä laskiessa saatat kuulla jään narahtavan hangen alla.

Maston laella valtavien RUKA-kirjainten juuressa on hieno näköalapaikka, josta avautuvat maisemat Valtavaaran luonnonpuistoon.

Maston parkkipaikan vieressä on taukotupa, jossa voi lämmitellä ulko- ja sisätakkojen luona. Sisä-wc kuuluu taukotuvan varustukseen.

Lisäksi rinteiden juurelta löytyy kaksi ulkotulipaikkaa ja lasten pulkkamäki.

Rinnetoiminnanjohtaja Matti Parviainen on ollut mukana, kun Ruka on kasvanut pienestä laskettelukeskuksesta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.
Rinnetoiminnanjohtaja Matti Parviainen on ollut mukana, kun Ruka on kasvanut pienestä laskettelukeskuksesta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.

Kiinnostava työpaikka

Matti Parviainen on 80- ja 90-lukujen taitteessa ollut omin käsin rakentamassa alkuperäisiä Maston rinteitä. ”Vedin työmaata, jossa muokkasimme rinteet, teimme hissit sekä rakensimme valaistuksen ja lumetusjärjestelmän. Mastosta tuli oikein hyvä rinne”, hän arvioi.

Parviainen aloitti työt Rukalla vuonna 1980.

”Joulukuun 7. päivä tulee täyteen 43 vuotta Rukalla. Vuosikymmenet ovat olleet mielenkiintoisia, sillä olen saanut olla mukana Rukan kehityksessä pienestä laskettelukeskuksesta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.”

Kuusamolaisittain Ruka on tärkeä toimija, jonka turistivirtojen ansiosta paikallistalouteen jää vuosittain merkittävä panostus.

”Rukan vaikutus näkyy monessa asiassa. Esimerkiksi Kuusamon lukioon alppilajit ja lumilautailu houkuttelevat oppilaita ympäri Suomea, minkä ansiosta lukio pystyy tarjoamaan monipuolisemman kurssitarjonnan myös paikallisille nuorille.”

Maston uusi aikakausi.

Tervetuloa hiihtokeskukseen.

Tunturimajoitusta rinteiden äärellä.

Tykkymonsterit piilottelevat Tykkylaakson seikkailurinteessä.
Tykkymonsterit piilottelevat Tykkylaakson seikkailurinteessä.

Maston avajaiset

Keskiviikko 6.12.

9.30 Masto Express -hissi aukeaa.

10.00 Hiihtokoulu antaa ilmaisia laskuneuvoja

13.00 Maston ala-asemalla suksitestejä

14.15 Sirkus Taika-Aika esiintyy

15.00 Masto Slalom -kilpailu

16.00 Tulitaideshow

16.30 Pääesiintyjä Kasmir


Torstai 7.12

9.30 Masto Express -hissi avoinna

9.30 Tykkylaakson monsterit etsittävissä koko päivän

13.30 Rukan rinnekaluston esittely

13.00 Tykkylaakson tarinoita: Joulusatuhetki


Perjantai 8.12

9.30 Masto Express -hissi avoinna

9.30 Tykkylaakson monsterit etsittävissä koko päivän

12.00 Hiihtokoulun ratalaskuvinkit


Lauantai 9.12

9.30 Masto Express avoinna

9.30 Tykkylaakson monsterit etsittävissä koko päivän

12.00 Rukan Rinnekaluston esittely

-