Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Reis­su­sa: Ranta- ja kau­pun­ki­lo­ma Por­tu­ga­lis­sa toi käden ulot­tu­vil­le isojen kau­pun­kien ihmeet ja Es­to­ri­lin hiek­ka­ran­nat

Noora Kitkala vietti avomiehensä Mikan kanssa onnistuneen ranta- ja kaupunkiloman yhdistelmän Portugalissa.

Lissabonin auringon alla merituuli viilentää matkaajaa.
Lissabonin auringon alla merituuli viilentää matkaajaa.
Kuva: Noora Kitkala

Minne matkustin

Oulusta Helsingin kautta Portugaliin.

Milloin matkustin

25.7. – 6.8.2019.

Matkareitti

Oulusta Helsinkiin ja edelleen Lissaboniin lentäen. Portugalissa matkustimme junalla. Kävimme vanhassa vaihto-opiskelukaupungissani Coimbrassa sekä kauniissa Portossa Pohjois-Portugalissa. Takaisin tullessa pysähdyimme rantalomalla kuvankauniissa Estorilissa ja lensimme takaisin kotiin Lissabonista. Kaupungeissa suosimme paikallisliikennettä, metroja, junia ja busseja. Liikuimme paljon myös jalan.

Majoitus

Yövyimme hotelleissa, jotka olimme varanneet etukäteen.

Miten varasin

Varasimme lennot ja hotellit etukäteen pitkin kevättä vertailemalla hintoja Internetissä.

Ketä matkusti mukana

Matkustin avopuolisoni Mikan kanssa.

Matkakulut

Lennot Oulu – Helsinki – Oulu yhteensä n. 150 €. Lennot Helsinki – Lissabon – Helsinki yhteensä n. 440 €. Matkan alussa ja lopussa yhteensä viisi yötä Lissabonissa kahdessa eri hotellissa n. 680 €, kolme yötä Coimbrassa n. 330 €. sekä neljä yötä Estorilissa n. 570 €. Varasimme pidempien junamatkojen liput etukäteen netistä osoitteesta www.cp.pt, jolloin säästimme lippujen hinnoissa. Julkisilla liikkuminen oli vaivatonta ja suhteellisen edullista.

Matkan plussat

Portugalissa useamman kerran käyneenä vaikutuin jälleen matkakohteen ihanuudesta. Ensikertalainen Mika piti kaupunki- ja rantaloman yhdistelmästä. Kelit suosivat heinä-elokuussa, mutta missään vaiheessa matkan aikana ei ollut tukahduttavan kuuma. Portugalilaiset ovat ystävällisiä ja palvelu hyvää. Kävelimme paljon ja nautimme huikeista maisemista ja näköaloista. Kiertelimme toreilla ja kaupungilla. Ruoka ja juoma on edullista ja hyvää.

Matkan miinukset

Matkoissa säästämämme raha kului majoituksiin. Matkamme tärpit kuitenkin onnistuivat ja löysimme nähtävää ja koettavaa joka paikasta. Yhtenä aamuna satoi ja rannoilla oli usein tuulista. Osasimme nauttia helteisen matkan aikana viilenevistä säistäkin. Onneksi olimme pakanneet mukaan myös pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita viileämpiä hetkiä varten. Esteettömyyttä ei vilkkaassa liikenteessä, korkeuserojen ja mukulakivikatujen maassa ole monestikaan huomioitu. Paikoin oli hyväjalkaisenkin haastavaa kulkea kymmeniä ja satoja portaita sekä toistaan pidempiä ylämäkiä pitkin.

Millaista perillä

Perillä oli mielettömän kaunista! Saimme kokea isojen kaupunkien ihmeet ja pienten kaupunkien rauhallisempaa menoa. Matkustaminen maan halki junalla tarjosi upeita maisemia rannikolla ja sisämaassa. Talot ovat värikkäitä ja vilisevät yksityiskohtia. Lissabonin rakennuksia koristavat käsinmaalatut kaakelit (azulejos) sekä näköalatasanteilta (miradouro) upeana näkynä siintävät punaiset katot sekä vehreät puistot.

Vinkit

Kannattaa hankkia Lissaboniin päivälippu julkisiin kulkuneuvoihin ja matkustaa avoimin mielin ja rohkeasti. Askelia säästyy välimatkojen ollessa pitkiä. Kannattaa pitää silmät ja korvat auki, kaupungissa tapahtuu paljon. Pistäydyimme mm. katutaiteesta kertovassa Banksy-näyttelyssä kaupungin laitamilla. Näimme mainoksen bussipysäkillä, tarkistimme näyttelyn sijainnin Google mapsista, matkasimme kohteeseen julkisilla ja ostimme liput näyttelyyn näyttelytilan ulkopuolelta. Helppoa ja vaivatonta! Onnistunut kokemus sekin.

Hintataso

Hintataso hivenen Suomen hintoja  edullisempi.

Tuliaiset

Paikallisia käsitöitä: viltin ja taulun. Jonkin verran ostimme vaatteita sekä viiniä kotiintuomisiksi.

Muuta

Suosittelen Portugalia kaikille, jotka haluavat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet, nauttia historian havinasta, hyvistä maisemista, erinomaisista kesäkeleistä sekä hyvästä ruoasta. Paikalla voi viipyä lyhyen aikaa, mutta maassa saa kulumaan varmasti halutessaan useamman viikonkin.

Menisitkö uudestaan

Kyllä.